Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een avond vol verrassingen

Martin Küchen, Audrey Lauro & Dirar Kalash / Joshua Abrams Natural Information Society, zaterdag 11 april 2015, Oorstof, De Trix, Antwerpen

Eén van de leukere zaken aan de Oorstof-serie in Antwerpen is dat het zich niets aantrekt van de grenzen binnen de muziek. Jazz vormt weliswaar de hoofdmoot, maar op regelmatige basis worden er interessante uitstapjes gemaakt naar andere genres, zoals ook weer eens op deze avond bleek.

Saxofonist Martin Küchen had het aanbod om enige dagen in residentie te komen, samen met collega-saxofonisten Audrey Lauro en Dirar Kalash, graag aanvaard en nu klonk het resultaat van deze samenwerking onder de naam 'Check Time Lapse'. Küchen kennen we natuurlijk onder andere van Angles 9 (hun album 'Injuries' uit 2014 scoorde tweede op het jaarlijstje van deze blog), maar maakt zich ook als soloartiest verdienstelijk. De Belgische Audrey Lauro werkte mee aan 'Buenaventura' van Mâäk, terwijl de van oorsprong Palestijnse Dirar Kalash onlangs nog met John Edwards het podium deelde.

'Check Time Lapse' betekent zowaar een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van deze muzikanten. Een compositie voor twee tenorsaxen, een altsax (Lauro) en elektronica (Küchen en Kalash). Kalash zet direct de toon met felle uithalen op tenor, gevolgd door een lange, breed uitgesponnen solo van Lauro. Intens blazend op haar alt weeft ze een kleurrijk patroon. Lange, melodieuze lijnen afgewisseld met felle uithalen. Krachtig en fragiel tegelijk. De elektronica die meeloopt bevat stemmen van mensen op een feestje, ruis uit diverse radiootjes (Küchen), noise en andere vreemde geluiden. Bijzonder zijn ook de solo's die Küchen blaast op het slangetje met het mondstuk van een sax. Op sommige momenten heeft het wel iets weg van de fluit van een fakir.

Natural Information Society, een project van Joshua Abrams, is van een totaal andere orde. Dit trio heeft om te beginnen een zeer bijzondere bezetting. Bassist Abrams zelf bespeelt de guimbri of sintir. Dat is een driesnarige met leer overtrokken bas-luit van de Gnawa, een volk uit West-Afrika. Lisa Alvarado bespeelt het harmonium - ook al geen alledaags instrument - en de gong en tot slot hebben we drummer Frank Rosaly. Vanaf het eerste moment zet dit trio een opzwepende, energieke performance neer met invloeden uit West-Afrika, India, krautrock, free jazz en wat hier allemaal nog bij past. De melodieën zijn aanstekelijk, het ritme is verslavend, bedwelmend en verdovend, mede door de drone die Alvarado produceert met haar harmonium.

In 'Sound Talisman' hanteert Alvarado ook de gong. Het eindeloze, ritmische geroffel op dit instrument en de overweldigende, doordringende klank geven het nummer een extra hallucinerende lading. Eén keer tijdens de set treedt de jazz op de voorgrond. Abrams heeft zijn bas tevoorschijn gehaald en improviseert er samen met Rosaly lustig op los. Hier even geen ritmische, bedwelmende patronen. Maar lang duurt het niet. Alvarado komt erbij en 'Lore' is een feit. Het enige nummer waarbij Abrams zijn bas benut. In de toegift 'Represencing' laat dit trio nog één keer horen waartoe het in staat is.

Klik hier voor foto's van dit concert door Hans van der Linden.

Angles 9 geeft op 23 mei een concert in De Singer in Rijkevorsel. Een dag later is deze band te zien op Jazz in Duketown in Den Bosch.

Labels:

(Ben Taffijn, 17.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.