Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Bevlogen en onorthodox

Erik Vermeulen Trio, dinsdag 7 april 2015, Hot Club de Gand, Gent

Waarom heb je een boontje voor Hot Club de Gand en het Erik Vermeulen Trio? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: beide zijn authentiek! Via het nauwe Schuddevisstraatje aan de Groentemarkt in Gent beland je in de Hot Club de Gand. Door de bouwvallige staat van het gebouw aan het steegje konden de brandweer en het stadsbestuur eerder niets anders doen dan deze toegang af te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Geen toegang kwam automatisch neer op het sluiten van dit muziekcafé. Een 80-tal mensen liepen op 29 juli 2013 van het stadhuis naar de Hot Club de Gand en terug om aandacht te vragen voor de sluiting. De Hot Club de Gand is een plaats van creativiteit en gezelligheid en kent een uitmuntende programmatie. Daarom heeft dit café een naam en faam tot voorbij de Belgische grenzen. Hoog tijd dus voor een bezoek en concert ter plekke.

Qua authenticiteit doen de locatie en het trio van Erik Vermeulen niet voor elkaar onder. Opvallend is het overwegend jonge publiek en voor de meesten is dit hun vaste 'pint en pot'-plek. Maar men is aandachtig en betrokken als het trio met Wayne Shorters 'Prince Of Darkness' aan het concert begint. Vermeulen houdt de gemoederen bezig met intelligente en avontuurlijke interpretaties van standards als 'Person I Know' (Bill Evans), 'Night And Day' (Cole Porter) en eigen composities 'Subdominance' en 'Onaf' van zijn recent uitgebrachte cd 'Asterisk'.

En Erik zou Vermeulen niet zijn als hij na de pauze niet op zijn eigen wijze met de aankondiging "gezien de piano vals is, gaan we in deze tweede set enkel energetische stukken spelen" de pianostemmer weer werkgelegenheid bood. Het trio haat de automatische piloot, is bij voortduring bezig de composities te ontrafelen, melodie en akkoorden met durf te herbezinnen en van vers bloed te voorzien. Bassist Manolo Cabras en drummer Marek Patrman zijn voor Vermeulen soulmates, waarbij hij met een gerust hart zijn bevlogen en onorthodoxe pianospel kan laten stromen en van commentaar laat voorzien. Dit concert bewijst dat het Erik Vermeulen Trio gerekend kan worden tot een van België's vooraanstaande pianotrio's. Zeker en vast!

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Cees van de Ven, 12.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.