Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Trio WUH - 'Live At Jazzinec' (eigen beheer, 2014)

Opname: 28 februari 2013

Het in januari 2012 opgerichte Trio WUH is gebaseerd op de achternamen van de drie muzikanten: de Amerikaanse pianist Skip Wilkins, de Tsjechische bassist František Uhlíř en de eveneens Tsjechische drummer Jaromír Helešic. Drie muzikanten met veel ervaring. Zo groeide Wilkins (1961) op in Boston, waar hij studeerde aan de fameuze Berklee College of Music. Hij speelde veel samen met Phil Woods en stond ook op het podium met David Liebman, David Sanchez, Stanley Turrentine, Bobby Watson en Clark Terry, om er maar een paar te noemen. Hij bracht als leider al 11 cd's uit op verschillende Amerikaanse en Europese labels. Uhlíř (1950) studeerde af aan het conservatorium van Brno. Hij speelt in de traditie van grote Tjechische jazzbassisten als George Mraz en Miroslav Vitouš en wordt gezien als een van Europa's beste bassisten. Ook Uhlíř heeft gespeeld in legio internationale samenwerkingsverbanden, zo werkte hij samen met Benny Baily, Ted Curson en Marcus Printup. Helešic (1947) was in de jaren 70 een van de meest gevraagde drummers in Tjechië. Zijn muzikale activiteiten reiken van Europa tot India.

De debuut-cd van Trio WUH kwam vorig jaar uit. De opnames van een liveconcert tijdens Jazzinec, het internationaal muziekfestival in het Tsjechische Trutnov. De live ambiance doet de opnames van dit trio bijzonder goed. De drie musici zijn goed op dreef en spelen een sterke set.

Dat begint reeds met het bekende 'The Second Time Around', een nummer geschreven door componist Jimmy Van Heusen. Wilkins zet een werkelijk virtuoze solo neer op piano en Uhlíř plukt hier heftig aan zijn bas. Ook Helešic laat direct in dit nummer horen wat hij in huis heeft in een klassieke drumsolo, waarbij hij enige keren wordt onderbroken door korte intermezzi van het duo Wilkins-Uhlíř. Het hierop volgende 'Bossa Cosa' van Uhlíř is een Braziliaans geïnspireerde ballad, waarin vooral Uhlíř op zijn bas excelleert. De man beschikt over een zeer melodieuze, warme toon en laat zijn bas klinken als een monoloog. Het spel komt echter nog mooier tot zijn recht in het duet met Wilkins, waarbij de beide musici om beurten de melodie oppakken en uitwerken. Even delicaat als intens en met grote beheersing van de instrumenten.

Het hoogtepunt van het album is misschien wel 'Luiza' van Antonio Carlos Jobim. Wilkins speelt hier ingetogen en uitbundig tegelijk, het melancholieke niet schuwend. Uhlíř en Helešic begeleiden op zeer subtiele wijze. De onderlinge afstemming, de timing, het nadert hier de perfectie. En wat een weemoed zit er ook in 'Song For Jane'. Het is ook hier weer Uhlíř die laat horen een absolute meester te zijn op zijn instrument, de weemoed vertolkend in zijn baslijn. En als Wilkins er dan ingetogen, teder, bijna breekbaar bij komt...

Er is aan pianotrio-opnames in de jazz geen gebrek. Maar deze steekt er met kop en schouders boven uit. Klassieke jazz in de ware zin van het woord.

Labels:

(Ben Taffijn & Maarten van de Ven, 12.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.