Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Toine Thys Trio - 'Grizzly' (Igloo, 2015)

Opname: april 2014

In 2010 verscheen de eerste cd van het Toine Thys Trio, 'The End Of Certainty', met naast Thys op saxen, Arno Krijger op het Hammond B-III orgel en Joost van Schaik op drums. Nu ligt er het tweede album 'Grizzly' en is Van Schaik vervangen door de Waal Antoine Pierre. Bij het schrijven van de nummers, allemaal eigen composities, heeft Thys zich meer dan eens laten inspireren door het werk van filmregisseur Werner Herzog. Een van die composities is tevens de titelsong geworden.

'Grizzly' verwijst natuurlijk, voor de kenners van het werk van Herzog, naar de film 'Grizzly Man' over het leven van Timothy Treadwell. Hij was zo gek met grizzlyberen dat hij iedere zomer naar Alaska toog om zo dicht mogelijk bij deze beesten te zijn. Het zou uiteindelijk zijn dood worden. Thijs weet het monomane, obsessieve in het gedrag van Treadwell goed te verklanken middels zijn staccato geblazen noten. Krijger ondersteunt hem vurig op zijn Hammond en ook het krachtige slagwerk van Pierre voegt hier veel toe.

Dat Thys een goed gevoel heeft voor het vertalen van filmische beelden in muziek, blijkt ook uit een aantal andere composities die hij, geïnspireerd door Herzog, schreef. Zo is 'Don’t Fly L.A.N.S.A.' geïnspireerd door 'Wings Of Hope'. Een documentaire over Juliane Koepcke, die op 24 december 1971 als enige een vliegtuigongeluk boven het Peruaanse oerwoud overleefde. Thys blaast hier een weemoedige, warme toon met een sterk verhalende melodielijn. Pierre en Krijger brengen krachtige accenten aan, de toon van Thys goed accentuerend.

Ook in 'Desoriented' treft Thys de toon goed. Ontleend aan 'Encounters Of The End Of The World', een film over het vreemde fenomeen dat pinguïns soms gedesoriënteerd raken en zo, met elkaar, een mars ondernemen die hun dood wordt. Weemoedig en triest is zijn toon op basklarinet. Pierre legt er een karig maar subtiel ritme onder en Krijgers klankwolken verhogen ook hier het dramatisch effect. In 'The White Diamond' onderneemt Herzog een reis in een zeppelin boven het oerwoud. Thys kiest in zijn visie dan ook voor een ruimtelijke en sferische benadering, passend bij het thema. De wat ijlere noten van de sopraansax zorgen ervoor dat je als luisteraar vrolijk meezweeft.

Labels:

(Ben Taffijn, 18.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.