Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Nicolas Kummert - 'Liberté' (Prova Records, 2014)

Opname: 2014

In februari 2012 werd de toen 17-jarige Trayvon Martin in Orlando, Florida doodgeschoten door een burgerwacht na een korte schermutseling. Het enige dat de zwarte jongen op zijn geweten had, was dat de burgerwacht hem er 'verdacht' vond uitzien, mede ingegeven door de trui met capuchon die hij droeg. De moord zorgde voor opschudding - zoals dat wel vaker gebeurd in de VS - maar leidde uiteindelijk niet tot arrestatie van de dader, die zich beriep op zelfverdediging. Ook drie jaar later niet, toen er federaal onderzoek werd ingesteld.

De moord op deze jongen was voor de Belgische saxofonist Nicolas Kummert een belangrijke inspiratie bij het maken van zijn nieuwe album, heel toepasselijk 'Liberté' geheten. In het gesproken intro, begeleid door een schrijnende saxsolo, zegt hij er zelf over: "Innocent blood, shed on the sidewalks of humanity. This is a song of hope, putting my despair into words... Different places in the world, different colors, different fears, different prejudice, dffenrences. I wish, someday, we could forget our differences." Het nummer dat volgt, 'Stand Up Today (For Trayvon Martin)', begint met een zuiver en intens geblazen solo op tenorsax, gevolgd door Kummert als zanger. Met een redelijk hoge stem en een bluesy ondertoon zingt hij de aanmanende woorden: "Stand up today, cause tomorrow may be to late." In de saxsolo hierna weet hij de blues goed vast te houden, mede dankzij de rest van de band, waarin vooral bassist Nicolas Thys opvalt.

Het thema vrijheid komt op meer plekken terug op dit album. Allereerst in de titelsong 'Liberté'. Een nummer met een concentrische structuur, waarin vooral het klaterende pianospel van Alexi Tuomarila opvalt, waar Kummerts saxspel repeterend doorheen breekt. Halverwege het nummer stapt Kummert over op een melodieuze solo, de vrijheid uitschreeuwend. Ook in 'This Is My Rhythm' staat de vrijheid centraal. Bijvoorbeeld in de tekst: "This is my rhythm, please don't rush me. This is my rhtyhm, don't force me honey." Het is een nummer in een relaxte, soulvolle sound, met strak slagwerk van drummer Jens Maurits Bouttery en fijnzinnig gitaarwerk van Hervé Samb.

Naast dit eigen werk bevat het album een aantal covers, waaronder het bekende 'Skylark' en 'Strange Fruit'. Kummert kiest er bij deze nummers voor om de gezongen tekts te vervormen middels een talkbox. Het levert bizarre uitvoeringen op van deze standards.

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Strange Fruit' en 'Stand Up Today (For Trayvon Martin)'.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.