Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Luc Houtkamp, Simon Nabatov & Martin Blume - 'Encounters' (Leo Records, 2014)

Opname: 23 maart 2014

Op zondag 23 maart 2014 vond in De Loft in Keulen een bijzondere ontmoeting plaats. Drie gelauwerde musici uit de Europese improvisatie ontmoetten elkaar voor de allereerste keer op het podium. Dat op zich is, zoals ook in het cd-boekje wordt gezegd, niet altijd een succes. Zeker niet binnen de vrije improvisatie. Maar geen paniek, hier heeft het alleszins goed uitgepakt. 'Encounters', ontmoetingen in goed Nederlands, getuigt ervan.

In wezen bestaat dit album uit één lange improvisatie, al is hij voor de vorm in stukken gehakt met titels die alle iets zeggen over de diverse fases binnen de ontmoeting. Onstuimig en eclectisch, vol wonderlijke, kleurrijke klanken, waarbij Luc Houtkamps intense en doordringende saxspel, Simon Nabatovs ingewikkelde clusters van noten en Martin Blume's slagwerkpatronen voor een spannend geheel zorgen.

'Running (Into)', het eerste en langste stuk, zet direct de toon. Een paar lang geblazen noten van Houtkamp, met korte interrupties van Nabatov en Blume, vormen een schurend, atonaal geheel. Het mondt uit in een onstuimige, weerbarstige en diep intense solo van Houtkamp, ondersteund door krachtige pianoaanslagen en stuwend slagwerk. Ook de daaropvolgende sprankelende pianosolo van Nabatov, regelmatig geïnterrumpeerd door Houtkamps heftige uitbarstingen, laat niets te wensen over. In 'Coming (Across)' spelen alle drie de musici slagwerk, althans die associatie krijg je bij het beluisteren van dit stuk. De korte plopgeluiden die Houtkamp produceert, Nabatov die de binnenkant van zijn piano verkent en Blume die zijn trommels beroert: het past allemaal wonderwel goed bij elkaar. Halverwege mondt het uit in een stuk dat nog het meest wegheeft van een zomerbriesje.

In 'Bumping (Against)' botst Houtkamp inderdaad overal tegenaan met zijn onweerstaanbare, diep grommende geluid. Nadat in 'Meeting (Of)' - de ontmoeting is nu bijna ten einde - alle sluizen nog eenmaal open zijn gegaan in een fonkelend duet van Nabatov en Blume, komen we in 'Facing (With)' tot slot in rustiger vaarwater. De klanken sterven weg en de conclusie kan worden getrokken: dit was een bijzondere ontmoeting! En voor hen die er niet bij waren: gelukkig hebben we de cd.

Labels:

(Ben Taffijn, 16.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.