Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Myra Melford & Ben Goldberg – 'Dialogue' (eigen beheer, 2015)
Myra Melford & Ben Goldberg, dinsdag 21 april 2015, De Singer, Rijkevorsel

Myra Melfod en Ben Goldberg hebben hun samenwerkingsproject de naam 'Dialogue' meegegeven. Een meer dan toepasselijke titel voor het intense en vaak harmonieuze samenspel. Zo is het wonderlijk hoe in 'An Unexpected Visitor' de piano en klarinet vrijwel samenvallen tot één instrument, om dan weer uit te waaieren tot twee solopartijen. Tenslotte hoort ook dat bij een dialoog.

Maar het zijn dan ook twee topmusici met een zeer lange carrière die hier naast elkaar op het podium staan en hun inspanningen eveneens op cd hebben vastgelegd. Beiden met een volstrekt eigen en zeer herkenbare klank. Pianiste Myra Melford schittert in haar fraaie melodieuze en vaak zeer swingende lijnen, met een melancholieke, bluesy ondertoon. Maar ze kan ook wild tekeergaan met handen en vuisten en de luisteraar meevoeren in een eindeloze notenstroom. Ook Goldberg is iemand die zijn instrumenten, de klarinet en de basklarinet, tot in de kleinste finesses beheerst. En vooral met de klarinet weet hij verrassende dingen te doen. In 'Miniature', een van de hoogtepunten in het concert en op cd, klinkt het geluid van de klarinet het ene moment als een voorjaarsbuitje, tokkelend als percussie, en het andere moment bijna als een drone, door Melford gebruikt om een breekbare melodie te creëren middels het aanslaan van spaarzame noten.

In '9 + 5' wisselen de twee musici nauw samenspel in de vorm van melodieuze loopjes af met momenten waarin Melford soleert op een lang aangehouden toon die Goldberg blaast, middels de circular breathing-techniek. Het geeft een apart effect. Ook 'Chorale' is een hoogtepunt en dan met name vanwege de intense, bijna klagelijke solo die Goldberg hier blaast. Vooral in het concert lopen de rillingen je hier over de rug. En dat wordt beslist mede veroorzaakt door het sobere, licht dramatische pianospel.

Tijdens het concert bespeelt Goldberg ook een aantal malen de basklarinet, iets wat hij helaas niet doet op de cd. Dat is jammer, want waar hij basklarinet speelt voegt dit beslist iets toe. Zo past in 'City Of Illusion' de donkere klank van de basklarinet beter bij het pianospel in het lage register dan de klarinet. De weemoed die het duo in dit nummer tentoonspreidt, past helemaal bij de titel. Hetzelfde geldt voor 'Montevideo'.

Tot slot nog een ander hoogtepunt tijdens het concert en zeker ook op de cd. Het begin van '1 Through 8'. In geen ander nummer is het perfecte samenspel zó goed hoorbaar als in dit nummer. Knap ook hoe beide musici hier optimaal gebruik maken van de stilte. Hier klinkt geen noot te veel.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 25.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.