Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Carlos "Zíngaro" - 'Live At Mosteiro De Santa Clara A Velha' (Cipsela, 2015)

Opname: 25 mei 2012

Weinigen van ons beseffen dat Portugal tussen 1926 en 1974 een dictatuur was. Extreem conservatief katholiek en met een cultuur van repressie. Eind jaren vijftig begin jaren zestig werd dit regime uitgedaagd door een groepje vooruitstrevende kunstenaars en musici. Zij gingen, ondanks de dictatuur, hun weg en hebben uiteindelijk een belangrijke rol gespeeld in het democratiseringsproces. In de voorhoede van deze beweging zat violist Carlos Alves ("Zíngaro"). Met zijn groep Plexus creëerde hij een eigen geluid op het snijvlak van klassiek, improvisatie en rock, en liet zo horen hoe vrijheid klinkt.

Nu, zoveel jaar later is Zingaro nog steeds actief. Zo gaf hij op 25 mei 2012 een soloconcert tijdens de tiende editie van het Jazz ao Centro Festival, dat eind vorig jaar op cd verscheen bij het nieuwe label Cipsela Records. Het is een bijzonder album geworden en niet in het minst vanwege de voortreffelijke opname en de bijzondere akoestiek van het klooster. Zingaro weet de meest wonderlijke klanken uit zijn viool te toveren. Hij beheerst het instrument alsof het een verlengstuk van zijn lichaam is.

De cd begint direct sterk met 'Crushing Wheels'. Het staccato vioolspel in een heftig tempo klinkt geëxalteerd en krachtig en met een lichte echo, door de akoestiek van het klooster. De grenzeloze dynamiek blijft je als luisteraar bij. Zingaro maakt ook creatief gebruik van de stemschroeven. Door er tijdens het spel aan te draaien zorgt hij voor een krakend en krassend effect, dat door de akoestiek nog extra droog klinkt. In 'Portions Of Life' maakt de violist optimaal gebruik van de echo in de akoestiek, door lange stiltes te laten vallen tijdens zijn spel. Het geeft de muziek een extra dramatische lading.

'Scroll Of Fate' is het meest melodieuze stuk van deze set. Met veel kleur en subtiliteit weeft hij de klanken aan elkaar. Verderop in het stuk wekt Zingaro vervolgens de illusie dat er twee violisten aan het werk zijn door een speelse 'dialoog' te creëren tussen beurtelings in het hoge en het lage register te spelen. Een bijzondere ervaring.

Klik hier om naar een track te luisteren van dit album: 'Voids Of Night'.

Labels:

(Ben Taffijn, 23.4.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.