Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Samuel Blaser Trio met brio

zaterdag 14 maart 2015, Lokerse Jazzklub, Lokeren

Samuel Blaser kwam met zijn trio naar Lokeren afgezakt en liet de lokale jazzclub er op zijn grondvesten daveren. De muzikanten besloten om in de vrij compacte ruimte geen geluidsversterking te gebruiken, wat voor een heel gebalanceerd geluid zorgde met een haast fysieke impact.

Het trio speelde vooral lange composities, die vaak voldoende hadden aan een eenvoudige melodielijn, waarna de nodige tijd genomen werd om het idee verder uit te werken. De drie groepsleden schaafden elk aan hun eigen spel om een uitgekiend groepsgeluid neer te zetten, waarbij ruimte gelaten werd voor solo's en duo's.

Trombonist Samuel Blaser beschikt over een fenomenale beheersing van zijn instrument. Als hij in het lage register dook, flirtte hij regelmatig met flarden multiphonics. Hij wordt dan ook niet zomaar de muzikale kleinzoon van Albert Mangelsdorff genoemd. In dit wendbare trio leek Blaser zich als creatief trombonist volledig te kunnen uitleven.

Marc Ducret is een assertieve gitarist, die een volledig eigen taal gevonden heeft. Zijn finger tapping-techniek, waarbij hij met de vingers en zelfs met de volle hand noten aansloeg op de hals van de gitaar, klonk behoorlijk indrukwekkend. Dit resulteerde in een rauw geluid met referenties naar zowel delta blues als punk en heavy metal. Bovendien manipuleerde Ducret handig het volume, van heel zacht tot loeihard, waardoor de muziek een zekere uitdijende flow kreeg. In tegenstelling tot vele hedendaagse gitaristen die een dozijn pedaaltjes gebruiken, hield Ducret het bij een degelijke versterker en twee pedalen (waarvan één diende om zijn volume te regelen).

Peter Bruun maakt stilaan naam binnen de jazz, wat niet verwonderlijk is. Hij liet zich kennen als een fijnzinnige en empatische drummer, die perfect aanvoelde wat de muziek nodig had en naar gelang de sfeer van de muziek regelmatig diverse sticks en brushes wisselde. Met even veel flair speelde hij een zachte passage, om daarna zich volop te laten gaan in een wilde muzikale dans met zijn drieën. Bruun speelde zelfs een knappe solo met blote handen.

Elk trio waarbij Ducret elektrische gitaar speelt, loopt het risico een power trio genoemd te worden. In dit trio brachten Samuel Blaser met zijn zachte ronde geluid op trombone en Peter Bruun met zijn veelzijdige en genuanceerde drumspel de balans in evenwicht. Deze drie expressieve musici wisten als groep een eigen geluid neer te zetten, waarin een spanningsboog school tussen bedachtzame melodieën en ruwe improvisaties. Het resulteerde in een avontuurlijke en meeslepende muzikale reis.

Deze recensie verscheen eveneens op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 16.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.