Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Met Neset in de achtbaan

Marius Neset Quartet, vrijdag 20 maart 2015, Paradox, Tilburg

Marius Neset is een muzikale alleskunner. Schijnbaar moeiteloos laveert deze Noorse saxofonist tussen fijnzinnige, soms bijna zoete melodie├źn en pure rauwheid, waarbij hij met felle uithalen de zaal in extase brengt. Dat zijn de momenten waarop het karretje van de achtbaan, helemaal bovenin en bijna stilstaand, met groot geraas naar beneden keldert.

Zelden ook een kwartet zo voortvarend een concert horen openen als het Marius Neset Quartet in 'World Song'. Ivo Neame, direct herkenbaar aan zijn staccato gespeelde patronen op de piano, melodieus en tegendraads tegelijk, waarbij je continu denkt het te kunnen pakken, maar er toch telkens weer naast grijpt. En Neset energiek en vibrerend blazend op zijn tenorsax. Het ene ingewikkelde en kleurrijke notenpatroon voor het andere verwisselend, uitmondend in een fel duel met slagwerker Anton Eger, die het drumstel van Paradox zwaar teistert met zijn sterk ritmische spel. Tot Petter Eldh het stokje overneemt en een lange, hypnotiserende bassolo neerzet.

De toon is gezet voor een concert dat de luisteraar van de ene verrassing naar de andere brengt. De titelsong van de nieuwe cd 'Pinball' heeft wel iets van een circusmelodie. Het is in ieder geval net zo speels en kleurrijk. Muzikaal jongleren, waarbij Neame en Neset elkaar de bal toespelen. En waarin Neset halverwege overstapt op de sopraansax om hierop een zinderende solo te spelen. In 'Theatre Of Magic' mogen we ons laven aan subtieler spel van Neset. Dit nummer begint met een gevoelige, weemoedige en glasheldere solo. Welluidende noten stromen uit de hoorn. Dat is overigens een ander kenmerk van deze saxofonist: hoe fel zijn solo's ook kunnen zijn, hij blijft altijd vasthouden aan de melodie.

Een hoogtepunt aan het eind van het concert is 'Summer Dance'. Neset gebruikt zijn tenorsax hier als een percussie-instrument door ritmisch te trommelen op de kleppen zonder te blazen en even later in zijn sax te hijgen, waarmee hij een bevreemdend effect bereikt. Samen met het zeer ritmische slagwerk van Eger geeft het dit nummer een heel bijzondere lading.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.