Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Jazz in De Pont

Franz von Chossy, zondag 22 maart 2015, De Pont, Tilburg

Kunst beleven in de breedste zin van het woord, dat is wat ze bij De Pont graag stimuleren. Daarom wordt iedere vierde zondag van de maand de kunst van nu gecombineerd met de muziek van nu. In samenwerking met November Music kunnen de bezoekers van het Tilburgse museum elke maand gratis een concert bijwonen.

November Music is het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. Het meerdaagse festival vindt jaarlijks plaats op diverse locaties in 's-Hertogenbosch en heeft nauwe banden met belangrijke festivals in diverse Europese landen. Daarnaast organiseert November Music concerten op diverse podia, waaronder een aantal musea en andere kunstinitiatieven. Het festival laat de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van hedendaagse gecomponeerde muziek, jazz & impro, muziektheater, elektronica en geluidsinstallaties. Daarbij zijn veel concerten/voorstellingen interdisciplinair en genre-overstijgend. Met dit veelzijdige aanbod wil November Music de muziek van nu door de makers van nu tonen aan een zo breed mogelijk publiek.

In dit kader konden de museumbezoekers van De Pont deze zondagmiddag genieten van de pianoklanken van Franz von Chossy. Von Chossy is geboren in München en studeerde in Amsterdam en New York. Hij maakt deel uit van de groep Arifa en het Pascal Schumacher Quartet, en heeft een eigen trio én kwintet. Hij won de Dutch Jazz Competition en werd tweede tijdens de Montreux Jazz Solo Piano Competition.

In de sober ingerichte zaal staat enkel een vleugel op het podium. Als achtergrond is bewust gekozen voor een grote, geheel witte muur, zodat de aandacht niet afgeleid wordt en de focus ligt op de muzikant en zijn muziek. Haast als in een kerk stromen de bezoekers stilletjes binnen en nemen plaats op de in rijen opgestelde stoelen. Heel anders dus dan in een jazzclub, waar de interactie veel groter en de sfeer bruisender is, maar passend bij de doorgaans meer ingetogen omgeving van een museum. En zeker een geschikt moment voor verdieping van de totale kunstbeleving. Von Chossy speelde twee korte sets met daartussen een ruime pauze om zoveel mogelijk bezoekers de gelegenheid te geven van de muziek te kunnen genieten.

De klassieke achtergrond van Von Chossy komt in deze haast meditatieve entourage goed tot zijn recht. De pianist kleurt zijn stukken met jazzy improvisaties. Zijn spel varieert van klein en ingetogen tot groots en spannend; vanuit zijn virtuositeit kan hij een waterval doen klinken alsof je ernaast staat, of een verhaal vertellen waarbij een visioen ontstaat. Zijn handen beroeren het klavier zoals een kunstenaar zijn kunstwerk; soms lieflijk, soms vol onstuimigheid.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

November Music vindt dit jaar plaats van 4 t/m 8 november.

Labels:

(Donata van de Ven, 24.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.