Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Ghost Trees niet van de grond

dinsdag 10 maart 2015, Lighthouse Muzieklab, Groningen

Wie deze week de bewezen kwaliteit van de Stageband (in De Smederij) boven het ongewisse avontuur met het Amerikaanse improv duo Ghost Trees had verkozen, trok vermoedelijk aan het langste eind. Want de set met tenorsaxofonist Brent Bagwell en drummer Seth Naawa kwam niet echt van de grond. Het duo speelt al vijftien jaar samen, maar dat was er niet aan af te horen, eerlijk gezegd. Het niveau van goedwillend, om niet te zeggen ambitieus amateurisme lijkt Ghost Trees nauwelijks ontstegen. De nummers zijn relatief kort, zodat ideeën eerder gerepeteerd worden dan ruimte voor ontwikkeling krijgen. Dat er nu en dan ontegenzeglijk een soort van climaxen bereikt werd, leek op niet veel meer dan toeval te berusten.

Bagwell greep terug op de toonvorming en de spelopvatting van Pharoah Sanders en, met name, Archie Shepp. Ook voor Nanaa zijn de jaren zestig en zeventig kennelijk maatgevend. Over hem was de geest van Elvin Jones vaardig, met de beperking dat deze zijn souplesse en gevoel voor continuïteit niet aan zijn jongere vakbroeder had doorgegeven. Wél een soort spiritueel besef – een enkele keer hoorden we verre echo's van 'A Love Supreme'. Maar verder had Seth Nanaa de neiging het geluid dicht te smeren met bakken bekkens.

Ghost Trees verwijst qua naam naar het strand van Californië met de hoogste surfgolven. Misschien was het in Groningen net eb.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.