Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Door de knieën voor de flageoletto's

Eli Degribi Quartet, vrijdag 20 maart 2015, Bimhuis, Amsterdam

De in 1978 in Israël geboren saxofonist Eli Degibri heeft zijn internationale jazzsporen inmiddels al ruimschoots verdiend. Hij speelde vanaf eind jaren negentig reeds met Amerikaanse prominenten als Herbie Hancock en Al Foster. Zijn faam is dus gevestigd en dat resulteert in optredens in clubs en jazzfestivals in Amerika en Europa (North Sea Jazz en Gent Jazz). En niet te vergeten de twaalf cd's die onder zijn naam zijn uitgebracht.

Met zijn uit Israëlische musici bestaande kwartet concerteerde hij voor een eenmalig optreden in Amsterdam. Zijn kwartet bestaat voor de helft uit wel heel erg jonge musici: de achttienjarige pianist Gadi Lehavi en de twintigjarige drummer Ofri Nehemya. Beiden zijn supertalenten, maar moeten muzikaal nog een beetje groeien. Onder de hoede van senior Degibri is voor deze junioren een veelbelovende jazzcarrière weggelegd.

Met bassist en generatiegenoot Barah Mori heeft Degribi zijn gedegen, swingende en stuwende steun gevonden. Op deze basis en aan de hand van het het harmonieuze moderne hardbopidioom kon sopraan-en tenorsaxofonist Degibri zich maximaal solistisch manifesteren op de schema's van zijn eigen composities en de standards 'Autumn Leaves' en Gershwins 'They Can't Take That Away From Me'.

Degibri's solistische capriolen en speelwijze vinden hun oorsprong in de ruige rhythm & blues-tenorsaxtraditie - honkers and screamers (Big Jay McNeely, Lee Allen, Rusty Bryant, Sam Butera, Chuck Higgins, om een handjevol te noemen) - en de door veel tenoristen toegepaste hedendaagse virtuoze Coltrane-licks. Voeg daar nog aan toe een warm ouderwets saxgeluid en het is evident dat Degibri de saxofoonhistorie koestert en zijn muziek absoluut niet verloochent.

Het kwartet speelde niet alleen zeer overtuigend, maar ook met een grote dosis enthousiasme. Het swingde, stuwde en spetterde. De grootste animator in dezen was Degibri zelf. Hij uitte kreten van aanmoediging en enthousiasme en ging zelf letterlijk door de knieën om de flageoletto's uit zijn sax te persen. Waar kom je dat nog tegen?!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 30.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.