Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Daar kan geen wasmachine tegenop

VLEK, woensdag 25 maart 2015, Paradox, Tilburg

VLEK is de huisband van Paradox en treedt daar dus enige malen per jaar op om hun nieuwe materiaal en dat van de cd 'Smoking Gun' ten gehore te brengen. De band, zeven man sterk, maakt lekkere, dwarse muziek. Met een flinke scheut funk, Afrikaanse invloeden en hier en daar een vleugje blues. 'Double Blues', waar het concert mee begint, zet direct de toon met een lome funkbeat, gelardeerd met invloeden vanuit de blues. Jeroen Doormernik speelt een meanderende trompetsolo met een fijne groove. Edward Capel neemt het stokje over met een dito solo op basklarinet. En de gitaarsolo van Jacq Palinckx verderop in het nummer is vetter dan vet. Het door bassist Bert Palinckx geschreven 'For Charlie' is een ode aan de vorig jaar overleden bassist Charlie Haden. Het is een ingetogen ballad met een spannende, verhalende bassolo, met ondersteunende accenten van slagwerker Pascal Vermeer.

Ook 'Whammyjammy' is een zeer origineel nummer. Geschreven door Jacq Palinckx naar aanleiding van het aanschaffen van een nieuw effectpedaal. Palinckx wilde alle mogelijkheden wel eens in kaart gebracht hebben. Welnu, dat is zo te horen wel gelukt. De meest bizarre klanken strooit hij over ons uit. Het vormt een goed contrast met de harmonieuze lijnen die Bart van Dongen uit zijn keyboard en Syntion tovert en die ondersteund worden door de drie blazers: Capel op zijn basklarinet, Doormernik hier op flügelhorn en Hans Sparla op trombone. Ook het wat disharmonische intermezzo doet het nummer goed. 'Rumbarumble' is onmiskenbaar Capel. Het roept direct associaties op met Eddy & The Ethiopians, waarin Capel jazz vermengt met Ethiopische muziek. Ook dit nummer heeft die vette sound en dat deinende ritme. Capel gebruikt het om een zinderende altsaxsolo neer te zetten, waarbij hij volledig uit zijn dak gaat.

Een aantal nummers, zoals 'The 6 Million Dollar Man', 'Vlekje En De Geheimzinnige Ster' en 'Mr. Emerson Takes A Walk In The Sun' hebben duidelijk filmische kwaliteiten. Zo is 'The 6 Million Dollar Man' geïnspireerd op de jaren zeventig. Het zou dan ook goed passen bij zo'n spannende politieserie uit die tijd, met name door de wow-wow effecten die Van Dongen uit zijn Syntion tovert. En Mister Emerson, uit 'Mr. Emerson Takes A Walk In The Sun' zie je gewoon voorbij wandelen in de trombonesolo van Sparla. De lome groove doet de rest. De funkrock science fiction van 'Spock' zorgt tot slot voor een waardige afsluiting. Van Dongen trekt hier alles uit de kast en ook de blazers laten zich niet onbetuigd.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.