Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Standards binnenstebuiten gekeerd

Tom Rainey Obbligato, woensdag 18 maart 2015, Paradox, Tilburg

Het is wonderlijk wat dit kwintet onder leiding van drummer Tom Rainey neerzet. Klassieke standards op zeer originele en onnavolgbare wijze gespeeld. Zeg maar gerust binnenstebuiten gekeerd! Je moet de nummers wel zeer goed kennen om de echo's van de meer bekendere versies te kunnen herkennen.

Maar het levert veel bijzondere momenten op. Zoals een duet tussen pianiste Kris Davis en trompetist Ralph Alessi in 'Beatrice'. Davis' klaterend pianospel klinkt als een stromende beek en het trompetspel van Alessi heeft hier nog het meest weg van een jachthoorn, deinend van hoog naar laag, als een soort van atonale dans. Het daaropvolgende duet tussen Ingrid Laubrock op tenorsax en het slagwerk van Rainey volgt hetzelfde patroon. Ook Laubrock beweegt moeiteloos tussen hoog en laag. Het daarop volgende 'What Is This Thing Called Love' is zo'n overbekende standard, vaak mierzoet, maar hier niet. Het start allemaal juist zeer onrustig in een verkennend, aftastend, naar ritme zoekend duet tussen piano en drums, waarbij Laubrock en bassist Drew Gress voor spannende accenten zorgen. Pas als Alessi zich erbij voegt, ontstaat er iets wat je een melodie kunt noemen en openbaart zich de standard. De explosieve drumsolo van Rainey maakt het echter even snel weer ongedaan, met een enorme kracht, maar tegelijkertijd trefzeker en loepzuiver. In 'There’s No Greater Love', een andere overbekende klassieker, is het Laubrock die de show steelt in een schurende solo, de grenzen van haar instrument aftastend.

Ook de tweede set bevat een aantal bijzondere momenten. Het samenspel van Laubrock en Alessi in 'In Your Own Sweet Way' heeft nog het meest weg van een stel krijsende vogels, om elkaar heen cirkelend op zoek naar eten. Terwijl we in het volgende moment Davis horen met een parelende pianosolo, swingend ondersteund door de ritmesectie en doorsneden door de diepe, loeiende tonen van Laubrocks sax. In 'Reflections' laat Rainey andermaal zijn kwaliteiten horen in een drumsolo die nog het meest doet denken aan een overtrekkende onweersbui. 'Prelude To A Kiss' vervolgens verrast nog door Laubrocks tremolo spel. De vibrerende klanken van de sax geven een spannende lading aan dit over romantische nummer.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Ben Taffijn, 20.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:






Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.