Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Wild Man Conspiracy - 'Knots' (Red Piano, 2014)
Opnamen: 18 februari 2012 / 12 & 20 september 2013

Alsof trompettist Miles Davis in de studio een wah-wahpedaal heeft ontdekt en er niet meer af kan blijven. Zo klinkt 'Bubble Boy', het eerste nummer op dit door het Amerikaanse Red Piano Records opgepikte album. Over een lekkere strakke rockbeat (van drummer Joost Kesselaar en gitarist Guillermo Celano) improviseert trompettist Gerard Kleijn – en Davis lijkt op deze cd op de achtergrond voortdurend aanwijzingen te geven. Nu heeft die nooit zo naast de lijntjes geblazen als Kleijn, dus in dat opzicht klopt de vergelijking niet. Maar een voorbeeld voor Gerard Kleijn zal hij zeker zijn geweest – zoals voor tal van trompettisten.

Minstens zoveel indruk maakt Guillermo Celano. Opvallend is dat hij in met name de gecomponeerde stukken (van Kleijn) alle remmen losgooit. In 'What’s In A Name' is hij een man die een snelstromende rivier moet zien over te steken, via een aantal wiebelende rotsblokken en een overhangende tak. Kopje onder gaat hij in 'Big Sea': aan het akelige geluid te horen is de gitaar reddeloos onder water gelopen.

Een aantal composities klinkt minutieus voorbereid, waarbij het resultaat toch prettig blijft wringen. Andere stukken zullen al jammend en improviserend tot stand zijn gekomen. Er valt veel te beleven op deze afwisselende en nauwelijks te rubriceren cd.

Klik hier om de volgende tracks van dit album te beluisteren: 'Fata Morgana', 'Desidare', 'Underground Paradise', 'Knots' en 'Bubble Boy'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.