Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Whirl – 'Revolving Rapidly Around An Axis' (dENk, 2015)
Opname: 2014

Het trio Whirl, bestaande uit Tobias Delius (sax/clarinet), Fiskum Myhr (contrabas) en Henrik Munkeby Nørstebø (trombone), levert met 'Revolving Rapidly Around An Axis' een zeer toepasselijk getitelde plaat af. Hoewel alle stukken vrij geïmproviseerd zijn, vormt de plaat een samenhangend geheel vol cirkels, spiralen en helixen. De afwezigheid van drums laat een bepaalde vrijheid en ruimte toe, die de muzikanten voortreffelijk weten te benutten.

'Flurry', het openingsnummer, is relatief intens, met nerveus gekras op de bas, een nors knorrende trombone en een reeks hoog piepende klarinetgeluiden. Langzaam vinden de instrumenten elkaar en ontstaat een bepaalde status quo, die harmonie genoemd zou kunnen worden. Het hierop volgende 'Circle' bewandelt de omgekeerde weg, met slechts een eenzame bas die langzaam wordt aangevuld met trombone en tenorsax. Het meest geslaagd is 'Rotasjon', dat wordt gedomineerd door Delius' half aangeblazen saxofoon. Deze wordt door Nørstebø van interpunctie voorzien, voordat ook Myhrs contrabas zich met de zo tot stand komende dialoog bemoeit.

Door het instrumentarium, licht slepende tempo en de acrobatische sprongen op trombone en klarinet heeft de muziek een sterk beeldende kwaliteit, die zich prima zou lenen voor een postmoderne circustent. Met 32 minuten is deze plaat weliswaar wat aan de korte kant, maar hij beloont meermalige beluistering met een grote hoeveelheid details.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 19.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.