Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Stadhouders & Strootman – 'Monasteria' (Challenge Records, 2015)

Opname: 18-19 april 2015

Soms hangt het leven van toeval aan elkaar. Als gitarist Aart Strootman niet in het voormalige klooster Koningsoord in Berkel-Enschot had gewoond, hadden we 'Monasteria' nooit gehad. En dat was toch wel héél jammer geweest. Overigens, waarschijnlijk ook niet als Bram Stadhouders, die andere gitarist, niet op bezoek was gekomen met een net nieuw gekochte akoestische gitaar. Want tijdens dat bezoek ontstond al samenspelend het idee voor deze plaat.

Beide gitaristen kennen elkaar reeds langer vanuit het culturele leven in Tilburg en delen naast de gitaar als instrument ook het musiceren op het grensvlak tussen hedendaags klassiek en vrije improvisatie, waarvan 'Monasteria' een voorbeeld is. Bram Stadhouders heeft een voorliefde voor de menselijke stem en componeerde nog niet zo lang geleden 'Henosis', dat meerdere malen is uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor. Aart Strootman is eveneens actief binnen het hedendaags klassiek, bijvoorbeeld in Lunatree en F.C. Jongbloed, waarmee hij eind vorig jaar nog 'To You' van componist Peter Schat opnieuw uitvoerde, inclusief de manshoge bromtollen. Maar hij is ook actief in TEMKO, dat eveneens een combinatie brengt van hedendaags klassiek en geïmproviseerd.

Het klooster als referentiekader. Dit album verwijst, zowel in de titels van de nummers als in de verstilde muziek, naar de bijbehorende sfeer. Maar het klooster draagt ook nog op een andere wijze bij: de akoestiek van de refter, waar de cd is opgenomen, is eveneens zeer bepalend. De wat holle klank met een heel lichte echo draagt onmiskenbaar bij aan de sfeer van dit album. Het tokkelen in 'Regula' krijgt daardoor een extra spanning.

Het album bestaat uit 17 geïmproviseerde stukken met een verstild, transcendent karakter, waarbij de klassieke roots duidelijk doorklinken. De liefhebbers van het ECM-label kunnen deze cd dan ook ongezien kopen en zullen er geen spijt van krijgen.

Het is mooi om te horen hoe de twee gitaristen à l'improviste hun weg vinden, bijvoorbeeld in 'Dormito'. Zoekend, aftastend en elkaar aanvullend bereiken ze een delicaat evenwicht. Beseffend dat iedere noot te veel een doodzonde is binnen deze muziek. 'Tabor', te zien als een korte studie naar hoe de diverse gitaarklanken in zo'n omgeving klinken, is eveneens bijzonder te noemen.

En dat is dan maar louter een greep. 'Monasteria' is een bijzondere cd en voor mij nu al een van de hoogtepunten van 2015!

Klik hier en ga dan naar het tabblad 'music' om een aantal tracks van dit album te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 30.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.