Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Pandelis Karayorgis Quintet – 'Afterimage' (Driff, 2014)

Opname: 18 april 2014

Het Pandelis Karayorgis Quintet bracht in 2013 het album 'Circuitous' uit en ging daarna op tour. Een van de concerten, dat van april 2014 in Mike Reed's Constellation in Chicago, is nu op cd uitgebracht.

Aan alles is te horen dat dit een spetterend concert was, met krachtig samenspel en uitdagende solo's. Beluister 'Haunt', dat start met een kleurrijke, resonerende bassolo van Nate McBride. Pianist Karayorgis en drummer Frank Rosaly pakken het stokje over in een aanstekelijk postbop duet, waarbij Karayorgis de krachtige ritmiek van Rosaly optimaal benut voor zijn aanstekelijke melodie. Ook het duet tussen de rietblazers Dave Rempis en Keefe Jackson verderop is de moeite van het beluisteren waard. Rempis, hier op altsax, en Jackson op tenorsax schuren langs elkaar heen. Uitdagend, spannend en soms bijna over de top.

Beide saxofonisten zetten overigens op meer plekken in dit concert letterlijk de toon. Zoals Rempis in een scheurende, swingende solo op baritonsax in 'Velocipede', spaarzaam ondersteund door Karayorgis. Ook in 'Obesession' gaan de sluizen helemaal open. Jackson en Rempis duikelen over elkaar heen, krachtig en ongebreideld solerend op het patroon dat McBride en Rosaly uitspreiden. En ook hier zorgt Karayorgis voor overtuigende accenten.

'Veil', halverwege het album, is het broodnodige rustmoment. Het is een prachtig eerbetoon aan de ballades van Billy Strayhorn en laat goed horen dat dit kwintet ook met rustigere nummers overweg kan. De beide blazers zijn hier ineens een stuk melodieuzer bezig en Karayorgis geeft met veel gevoel een boeiende lezing van het begrip 'ballad'. Het kan niet anders dan dat Strayhorn vanaf zijn wolk tevreden heeft geluisterd, die vrijdagavond in Chicago.

Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Ledger', 'Nest' en 'Velocipede'.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Frans Vermeerssen
Trio - 'The Trail'

Klik op de hoes om twee tracks te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.