Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Open Field & Burton Greene – 'Flower Stalk' (Cipsela, 2015)

Opname: 7 mei 2012

De inmiddels 77-jarige pianist Burton Greene is een van de pioniers van de vroege free jazz. In 1963 richtte hij samen met bassist Alan Silva The Free Form Improvisation Ensemble op en in 1964 trad hij toe tot het door Bill Dixons en Cecil Taylor opgerichte Jazz Composers Guild. In 2012 maakte hij een aantal bijzondere opnames met het Portugese free-jazz strijktrio Open Field. De opnames zijn uitgebracht bij het kersverse label Cipsela Records, eveneens uit Portugal.

De muziek is zuivere improvisatie met elementen uit het hedendaags klassieke idioom, doorspekt met Portugese invloeden, vooral in het gitaarspel van Marcelo dos Reis. Greene is een bedachtzame pianist met een zeer subtiel toucher. Als luisteraar krijg je de indruk dat hij bij iedere noot wikt en weegt en al zoekende zijn weg baant. Aan altviolist João Camões heeft hij een goede tegenspeler, zoals blijkt uit het duet in 'Rising Intensity (For Alan Silva)'. De twee dansen om elkaar heen, enerverend en scherp, uitmondend in een overrompelende solo van Camões, waarin hij zijn instrument tot het uiterste beproeft.

'Angels On The Roof' is een feest van subtiliteit. Poëtisch, zoals past bij de titel. Greene bespeelt hier een geprepareerde piano, wat het nummer een wat onwezenlijke sfeer geeft. Iets waar zeker ook bassist José Miguel Pereira aan bijdraagt met zijn gevoelige spel. Het afsluitende 'Ancient Shit' haalt zijn inspiratie uit oosterse sferen. Het is een soort langzame dans met duidelijk Arabische invloeden en een heerlijk slepende baspartij. Camões bespeelt hier een mey, een Turkse fluit, en Dos Reis zingt een zachte melodie, ons naar het einde van de cd wiegend.

Meer horen?
Klik hier om te luisteren naar 'Rising Intensity (For Alan Silva)' en geluidsfragmenten van de overige tracks van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 3.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.