Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Nordmann – 'Alarm!' (W.E.R.F., 2015)
Opnamen: 2014

Nordmann is een Gents jazzkwartet dat in 2013 de STORM! contest won, een wedstrijd voor jong jazztalent. De jeugdigheid hoor je in de gretige wijze waarop de muziek getackeld wordt. En in de lak aan conventies. Tegelijkertijd klinkt het concept verrassend volwassen.

Verwacht in het titelstuk 'Alarm!' geen sirenes. Maar een stil alarm gaat hier evenmin af; met zevenmijlslaarzen dreunt basgitarist Dries Geusens dreigend op je af. De toon is gezet. Deze muziek heeft te veel Watts voor watjes. En de echokelder staat wagenwijd open.

'Pfut' valt uit de toon met zijn hikkende ritmen en met de filmische wijze waarop flarden van een ander (?) nummer door de muziek zijn gesneden. Flikken ze dit live ook? Ik zou het graag meemaken.

Dat gitarist Edmund Lauret zijn huiswerk heeft gedaan horen we in 'El Niño', met zijn schaduwen van The Shadows (Hank Marvin) en The Spotnicks (Bo Winberg). Nordmann schuwt het grote gebaar: wanneer Lauret in 'Ohm' uit zijn plaat dreigt te raken, wordt dat direct afgekapt.

Intrigerend is 'Paling'. We bevinden ons namelijk in een kerkgebouw hier. Aha, met zwartrokken, glad gelijk palingen in een emmer snot? Mis: het ruimtelijk geluid verraadt dat het een ECM-kerk betreft. Van de Ecumene van Christenen en Moslims dus. Het nummer eindigt in een rauw gorgelend gitaarakkoord, dus wellicht is het nog niet helemaal pais en vree daar.

Een alternatief voor de zondagochtend heeft de buurman gevonden. In 'Jumango', dat op 'Paling' volgt, timmert hij namelijk een kippenhok. Heel fascinerend. En dan is het weer maandag en zetten we ons 's avonds aan het 'Nightwork' in de heavy metalfabriek. Nou, eerlijk gezegd zitten we in de achtbaan die in de fabriek is gebouwd. Ontroerend om te zien hoe die gestaalde kaders met hun karpatenkoppen in de pauze samen muziek maken en zelfs fluisterend fluiten. Er is nog hoop.

Klik hier om dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.