Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Lily's Déjà Vu – 'Live In Paradox' (Chorcho, 2015)
Opname: 4 oktober 2013

Meteen na de release van debuutalbum 'Music From Another Ass' (2013) ging het kwartet de hort op om het materiaal te onderwerpen aan de enige proef die ertoe doet: kan het de live-test doorstaan? Valt hier iets mee aan te vangen? Het antwoord is – en we hadden natuurlijk ook niet anders verwacht – eenduidig positief. Deze release, opgenomen in de trots van Tilburg, laat een band aan het werk horen die van inventiviteit zijn mooiste deugd heeft gemaakt. Dat het hier en daar bruisend uit z'n voegen barst en woelig wringt om vervolgens allemaal weer netjes bij elkaar te komen, is een fijne bonus.

Natuurlijk heb je ook een paar kleppers aan boord die hun mannetje kunnen staan. Gitarist Guillermo Celano, drummer Marcos Baggiani en bassist Jasper Stadhouders zijn al jaren bekende gezichten uit de Amsterdamse scene, en met de komst van saxofoniste Ingrid Laubrock krijgen ze gezelschap van een van de meest veelzijdige muzikanten van het moment, een artieste die zich zowel thuis voelt in een wereld van vrije abstractie als van gecomponeerd hechtheid.

Die combinatie hoor je hier ook terug in de vijf composities, waarvan er drie overgenomen zijn van het debuut. En opener 'Knoest' (het had een titel van Ab Baars kunnen zijn), een bijdrage van Stadhouders, is meteen een schot in de roos: een knikje naar Monk in de start en daarna knoestig aan het rollen, met Baggiani die er levendig op los ritselt, een Afrikaans getint afdaling, vet klodderende bas, expansieve saxsolo en vooral een schitterperformance van Celano, die heen en weer zwiert tussen schimmig impressionisme en Sharrock-achtige stuntwerk.

De andere composities volgen regelmatig een vergelijkbaar parcours, met momenten van potige ritmes (vooral 'As Above So Below' haalt, weliswaar na een lyrische aanzet, uit met een knoert van een hypnotische groove), onvoorspelbare zijstappen en binnenwegen (ook nu valt er werkelijk niets aan te vangen met een handleiding in Celano's 'Zoektocht Naar Jezelf') en van die momenten waarop de stukjes plots allemaal strak op hun plaats vallen en de muzikanten je laten weten dat ze je weer lekker bij de neus hebben.

Het is dat evenwicht van vrijheid, schijnbare willekeur en een indrukwekkende hechtheid die van dit album zo'n uitdaging maakt. De droomlogica van 'Music From Another Ass' zit er nog steeds in, met al die dwarse of spooky passages die je zo zou kunnen wegstoppen in een nieuwe versie van Hitchcocks 'Spellbound' ('Les Indignes'), maar dus ook dat krachtige samenspel, dat net zo goed uit New York had kunnen komen. Het laat alleszins horen dat Lily's Déjà Vu een band is met een geheel eigen karakter en een stijl waarbij de mogelijkheden schier eindeloos lijken. Wordt vervolgd. Hopelijk.

'Live In Paradox' is enkel te verkrijgen in digitaal formaat. Klik hier om het album te beluisteren en te bestellen.

Labels:

(Guy Peters, 22.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.