Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Gratkowski, Kaufmann, De Joode, Lee, Barrett & Buck - 'Skein' (Leo Records, 2014)
Opname: 5 mei 2013

Het was een bijzonder gelegenheidssextet dat op 5 mei 2013 optrad in de Alte Feuerwache in Mannheim. Zes grootmeesters in de vrije improvisatie deelden die avond het podium. Het trio van Frank Gratowski (rieten), Achim Kaufmann (piano) en Wilbert de Joode (bas), aangevuld met celliste Okkyung Lee, slagwerker Tony Buck en elektronica-producer Richard Barrett.

'Skein', de titel van het album, betekent een los opgewonden bolletje wol. Welnu, die titel is absoluut van toepassing. Want vooral de eerste twee nummers 'Tycho' en 'Axoneme' zijn geïmproviseerde klankcollages vol van in elkaar hakende klanken, waarbij de afzonderlijke instrumenten soms maar moeilijk te onderscheiden zijn. Zonder enige vorm van melodie, harmonie en ritme weven de musici hier hun klanken aan elkaar en creëren zo een gezamenlijk bolletje. Het heeft af en toe nog het meest weg van een niet helemaal efficiënt lopende vergadering. Maar spannend is het allemaal wel, waarbij de meest bizarre klanken elkaar afwisselen. De diepe, sonore toon van de basklarinet van Gratowski, de zagende cello van Lee en de onderaardse elektronicaklanken van Barrett.

Halverwege 'Axonome' zit wel een beetje ritme, door het creatieve slagwerk van Buck, maar het heeft allemaal niet veel om het lijf. Het verzandt al snel in de ijle klanken van de klarinet en de elektronica. Nee, deze muziek moet het duidelijk ergens anders van hebben. Van de originele geluidsvondsten bijvoorbeeld. Zoals in het duet tussen cello en slagwerk verderop in hetzelfde nummer, terwijl Kaufman voorziet in minimale piano-aanslagen als begeleiding. Of van de pianopartij in 'Schacht', het langste nummer van de set, waarbij vooral bas en elektronica voor een verrijking zorgen.

Door de instrumentatie van basklarinet, bas, cello en elektronica heeft de muziek ook vaak een wat duistere kant, met veel onbestemde en vaak ook wat ongemakkelijke klanken. De finesse van dit album ontvouwt zich dan ook pas na meerdere keren luisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.