Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Isaac Darche – 'Team & Variations' (Challenge Records, 2014)


De in New York wonende gitarist Isaac Darche bracht in 2010 zijn debuutalbum 'One More Shot' uit. Nu, vier jaar later, ligt er een tweede album: 'Team & Variations'. Was 'One More Shot' nog een trio-album, met hammondorgel en drums, voor 'Team & Variations' heeft Darche een kwintet bij elkaar gebracht. En opvallend hierbij is dat Darche ervoor heeft gekozen om binnen het kwintet te gaan voor een evenredige rolverdeling van de vijf muzikanten. Met andere woorden: dit is duidelijk meer dan de begeleidingsband van Darche. De muziek is modern, maar wortelend in de bebop. Ook hier vinden we dus dezelfde complexe harmonische patronen en de grote mate van dynamiek binnen de nummers. De musici weten er prima raad mee.

Zo is pianist Glenn Zaleski een pianist die zich kenmerkt door een trefzekere, krachtige aanslag en een weloverwogen harmonievorming. Bassist Desmond White sluit hier goed bij aan in zijn ritmische spel en E.J. Strickland is een drummer die een stevige beat kan neerzetten. Die combinatie leidt tot mooie momenten. Bijvoorbeeld in 'Don't Run Out Of Money', een nummer van Darche zelf, waarin Zaleski met minimale noten een solo neerzet, leunend tegen de stevige beat van White en Strickland.

Darche zelf is een technisch goede en zeer creatieve gitarist. In 'Ana Maria', een ballad van Wayne Shorter, laat hij na drie tumultueuze nummers goed horen waar zijn kracht ligt. De melodie ontvouwt zich in boeiend en intens gespeelde lijnen. Ook in het snellere 'Arts Of A Batchelor' komt zijn gitaarspel goed tot zijn recht. Maar hier steelt ook tenorist Chad Lefkowitz-Brown de show in een van zijn gloedvolle, meanderende solo's, het hele register van zijn saxofoon bestrijkend. Een krachtige en originele blazer.

Maar de creativiteit van dit kwintet blijkt misschien nog wel het meest uit de behandeling van twee klassieke covers: 'Nobody Else But Me' van Jerome Kern en Oscar Hammerstein en 'You Stepped Out Of A Dream' van Nacio Herb Brown en Gus Kahn. In beide gevallen moet je de nummers zeer goed kennen en heel goed luisteren om het origineel nog te herkennen. De swing is er nog, maar verder is alles nieuw.

Labels:

(Ben Taffijn, 31.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.