Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd / Concert
Rogier Telderman Trio – 'Contours' (RM, 2014)
Carte Blanche Rogier Telderman, vrijdag 27 februari 2015, Paradox, Tilburg

Een half jaar geleden kreeg pianist Rogier Telderman van Paradox de uitnodiging om een vrijdagavond naar eigen goeddunken in te vullen. Telderman, toen reeds bezig met de opnamen voor de debuut-cd van zijn eigen trio, hapte meteen toe. Deze carte blanche was dan ook meteen de presentatie van de gloednieuwe cd 'Contours'.

Maar er was meer, want Telderman had ook een tweetal gasten uitgenodigd: de Spanjaard Natanael Ramos op trompet en flugelhorn en de Roemeen Alex Simu op klarinet. Naar eigen zeggen omdat hij graag eens met een kwintet wilde spelen. Voor de gelegenheid had hij een aantal nieuwe nummers geschreven die op deze avond hun première beleefden.

Het trio van Telderman is geen traditioneel pianotrio, in de zin van een allesbepalende pianist met een ritmesectie. De bijdrage van bassist Guus Bakker en drummer Tuur Moens is daarvoor eenvoudigweg te groot. In dit trio hebben alle drie de musici een ongeveer gelijkwaardige rol. In die zin doet het wel wat denken aan een trio als Phronesis, waarbij je hetzelfde ziet.

In 'Strange Place' begeleidt Telderman Moens bijvoorbeeld met een repeterende melodie bij zijn krachtige drumslagen. Bijzonder is ook 'On A Tuesday'. Ook daar kiest de Telderman, zoals op veel momenten, voor een repeterende pianomelodie, mooi geaccentueerd door Moens' spel op de cimbalen. Bakker bespeelt hier zijn bas met de strijkstok en vertelt, licht melancholisch en fijnzinnig, wat er gebeurde op die dinsdag. In de solo etaleert Telderman vervolgens breeduit zijn beeldend vermogen. Maar echt kippenvel krijg je van de openingstrack 'Goodbye, Monsieur Belkin'. Fragiel en delicaat draaien de drie musici om elkaar heen, als in een langzame dans. Ja, verhalen vertellen kan Telderman wel. Verhalen vol weemoed en verlangen.

De uitbreiding naar een kwintet was een mooie toevoeging in dit concert. Qua idioom passen Ramos en Simu goed bij verhalenverteller Telderman. Beide blazers hebben een aangenaam lyrische toucher, waarbij eveneens de weemoed doorklinkt. Simu zet in het eerste stuk, nog titelloos, de toon door op zijn gemodificeerde basklarinet een zeer lage, sonore brom te produceren. Het mondt uit in een intens geblazen ballade, waarin vooral het samenspel met Bakker zeer de moeite waard is. Het duet tussen Telderman en Ramos in het voor deze gelegenheid bewerkte 'Sketch' is eveneens zeer bijzonder. Elkaar de loef afstekend beëindigen ze een enerverende set.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 17.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.