Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Atanga Boom - 'Atanga Boom' (Flyin' High, 2015)

Opnamen: juli 2013 / januari 2014

Atanga Boom is een groep van zes enthousiaste Nederlandse musici van allerlei pluimage. Die brede achtergrond hoor je terug op het gelijknamige album. Al direct bij het openingsnummer gaat het loos en hoor je meeslepende grooves, die de hele plaat zo typeren.

Uit allerlei stijlen is er wel iets te horen, van Afro funk, latin grooves en psychedelische rock tot jazzy solo's en zelfs reggae. De groep heeft ervoor gekozen om als collectief te opereren en als zodanig af te wisselen in ritmiek en melodie. Niet alleen de percussie en drums bepalen het ritme; de blazers eveneens, waarbij de tuba - bespeelt door Axel Schappert - opvalt met hippe baslijntjes. Het stevige geluid van Coen Kaldeway's baritonsax trekt samen op met de gitaarlijnen van Mark Tuinstra en is in het geheel verweven met percussie en drums van Heleen Janks en Greg Smith.

Deze verfrissende aanpak en bijzondere instrumentatie maakt de plaat eigenzinnig. Aan ideeën geen gebrek hier. De keuze van Atanga Boom om zich als collectief zo krachtig en enthousiast te presenteren, maakt het soms ook ietwat onrustig en vol. De melodische lijnen van percussioniste/vocaliste Helene Jank of die van toetsenist en initiator Maarten Meddens trekken dat weer enigszins in  evenwicht.

Deze groep heeft absoluut potentie, is hecht en enthousiast en telt sterke musici. Atanga Boom is een band in ontwikkeling. Je voelt het aan alle kanten bruisen, swingen, ronken en grooven met geraffineerde vondsten, riffjes en changes. Het stijgt op... Deze plaat maakt nieuwsgierig naar het vervolg. Bij een tweede plaat zal de band, zeker na dit sterke energieke debuutalbum, zich wellicht ook wat meer ruimte gunnen om af en toe te landen. Want tjee, wat een energie!

Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Wuzz Gnawan' en 'Cash Converters'.

Labels:

(Koen Scherer, 26.3.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.