Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Valentijnsconcert: Margriet Sjoerdsma zingt Eva Cassidy

zaterdag 14 februari 2015, Paradox, Tilburg

Hoe moeilijk is het om een cover-cd te maken van een zangeres die zelf alleen maar covert? Best lastig, want je ontkomt er niet aan dat je gaat vergelijken. Maar Neerlands jazz-zangtalent Margriet Sjoerdsma lukte het om een imposant portret neer te zetten van de veel te vroeg overleden zangeres Eva Cassidy.

Cassidy brak tragisch genoeg pas wereldwijd door na haar dood met 'Songbird' (1998), waarvan er miljoenen verkocht werden. Ze stierf in 1996 aan kanker en was toen pas 33 jaar. Sjoerdsma raakte gefascineerd door de zangeres en bracht in 2014 de cd 'A Tribute To Eva Cassidy' uit, en besloot een theaterprogramma aan haar muziek te wijden.

Het concert begon én eindigde met 'What A Wonderful World'. Pas aan het einde vertelde Sjoerdsma dat Cassidy het vlak voor haar dood op haar allerlaatste performance zonder enige begeleiding vertolkte en zich toen pas zeker voelde over zichzelf en haar talent. Het repertoire van Cassidy varieert van blues, folk, pop tot country en in de keuze van haar songs werd ze vooral geïnspireerd door de tragiek van het leven. En ook al waren het liedjes van anderen die ze zong, haar beleving was enorm.

Sjoerdsma geeft er door haar jazzy inslag een eigen twist aan; haar stem is naturel en puur, met een ruig omfloerst randje. Anders dan Cassidy, maar ze blijft dicht bij zichzelf en maakt het daardoor geloofwaardig. En haar begeleiding is om van te snoepen: Cord Heineking op contrabas, geweldig gitaarwerk van Arie Storm en... Dan Cassidy op viool, de broer van Eva Cassidy. Zijn viool gaf de extra 'snik', nog eens versterkt door überhaupt zijn aanwezigheid. Sjoerdsma begeleidde zichzelf op de piano en ukelele. Heineking speelde ook af en toe piano en iedereen in de band zong mee in de koortjes. Bij 'Fever' speelde Storm op een trommel - meteen ook het enige moment waarop percussie gebruikt werd - én kreeg Sjoerdsma het publiek aan het zingen.

Om aan de carnavalsgekte te ontsnappen was dit Valentijnsconcert een uitstekende gelegenheid. Geen hoogdravende jazz, maar gewoon mooie liedjes die het jeugdsentiment streelden. Ik noem maar eens 'People Get Ready' van Curtis Mayfield, 'Time After Time' van Cyndi Lauper en een bijzonder mooie vertolking van 'Autumn Leaves'.

Zoals gezegd eindigde het concert zoals het begon, met 'What A Wonderful World'. En de toegift was, hoe toepasselijk, 'Songbird' (kippenvel!), oorspronkelijk van Fleetwood Mac's Christine McVie, een ode aan Eva Cassidy.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 16.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.