Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kleurrijke wereldjazz in Baarle-Nassau

Rembrandt Frerichs Trio, zaterdag 7 februari 2015, PlusEtage, Baarle-Nassau

Als er iets opvalt in dit concert dan is het wel hoe kleurrijk en beeldend de muziek van dit trio is en hoe welluidend en harmonieus dit alles ten gehore wordt gebracht. Dat dit trio met de laatste cd 'Long Story Short' in de hand al een jaar aan het toeren is, is dan ook duidelijk te horen.

Dat begint al direct aan het begin van het concert met 'Carrousel'. Slagwerker Vinsent Planjer heeft doeken over zijn trommels gelegd en gebruikt hier vilten stokken, waardoor hij een dof en niet op de voorgrond tredend geluid produceert. Het duet tussen bassist Tony Overwater, die hier de strijkstok hanteert, en pianist Rembrandt Frerichs is gebaseerd op een dans. Frerichs walst virtuoos over het klavier en toont hier direct zijn speelkunsten. Dat doet hij ook in de titelsong 'Long Story Short'. De pianopartij heeft het repeterende karakter dat minimal music ook kenmerkt, terwijl Overwater hier juist lange baslijnen tegenover zet. Frerichs betoont zich ook hier een creatief pianist door gebruik te maken van de mogelijkheden die de binnenkant van de piano biedt, bijvoorbeeld door in dit nummer snaren in te drukken tijdens het spelen en zo de klank aan te passen.

Dat gebeurt eveneens op een bijzondere manier in 'Ji Yuan'. Door met een plankje tegen de snaren aan te drukken krijgt de piano in dit nummer de klank als van een citer. Overwater speelt ook hier met de strijkstok en gebruikt veel vibratie en de techniek van het met de strijkstok op de snaren slaan. Planjer draagt bij aan de Oosterse sferen door een gong in te zetten. Dit nummer is daarmee een mooi voorbeeld van een ander kenmerk van de muziek van Frerichs: de integratie met niet-westerse muziek.

Een ander kenmerk van de muziek is dat in veel nummers gaandeweg een soort van trance ontstaat in het samenspel, mede bepaald door de vaak sterk repeterende harmonieën, die het trio in opperste concentratie ten gehore brengt. Juist op zulke momenten, als alles samenvalt in een grote mate van complexiteit, blijkt hoe bijzonder dit trio is.

Klik hier voor foto's van dit concert door Marcel Thomassen.

Labels:

(Ben Taffijn, 19.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.