Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Elixer voor de verbeelding

Linus & Friends, donderdag 19 februari 2015, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Sfeervol, sereen en een elixer voor de verbeelding, dat is het concert van Linus & Friends. Één set van veelal lange aaneengesloten composities en improvisaties vormen een fascinerende spanningsboog die zijn doel niet mist. Geen noot te veel, geen noot te weinig: alles in dienst van het muzikaal verhaal. De vier musici hebben gelijkwaardig part én deel hier. Die gelijkwaardigheid maakt je als publiek solidair met de individuele musici en met het kwartet als geheel.

In de bedrieglijk statische setting is er volop actie en interactie. Wisselingen van instrumenten bij Ruben Machtelinckx, Frederik Leroux en Thomas Jillings: gitaar, baritongitaar, banjo, basgitaar, E-bow, synthesizer, keyboard, tenorsax, altklarinet, C-melody sax. Ook Øyvind Skarbø bedient zich van het nodige slagwerkgerief. Maar het oogt allemaal organisch, relaxed en cool.

Het repertoire bestaat voornamelijk uit rustige composities in medium tempo en op een bescheiden geluidsniveau. Toch leidt dit zeker niet tot knikkebollen. De composities zijn boeiend van opbouw, de verschuivingen van de repetatieve thema's intrigerend. Hier wordt met gevoel voor schoonheid en wars van pathos gemusiceerd. Vanuit de basis wordt een muzikale bouwwerk opgetrokken, bijvoorbeeld in 'Folkish', waarbij je zelf de beelden kunt bedenken. Na een lang uitgerekte opbouw in crescendo volgt de terugkeer in decrescendo, totdat er nagenoeg niets resteert. Dan is het Leroux die plotseling een dansbaar thema lanceert, waar Machtelinckx op banjo zich met wat 'verstoringen' tegen 'verzet'. Leroux echter volhardt met het door hem ingezette melodietje, hetgeen uiteindelijk leidt tot consensus, waarna Thomas Jillings op altklarinet en Machtelinckx zich harmonieus verenigen en Øyvind Skarbø zorgt voor de juiste bedding.

Met tot de verbeelding sprekende composities van Machtelinckx en Jillings en de vertolking ervan werd het publiek op aangename wijze door dit viertal op sleeptouw genomen. Linus & Friends is in welke samenstelling ook de moeite waard om op de voet te volgen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven. En hier vind je een impressie van de voorbereidingen tijdens de 'in residence' van Linus & Friends.

Labels:

(Cees van de Ven, 24.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.