Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Een avondje creatief musiceren

De Beren Gieren, Kaja Draksler & Susana Santos Silva, donderdag 29 januari 2015, De Singer, Rijkevorsel

Onder de noemer '1 2 3 4' heeft De Singer een minifestival in elkaar gesleuteld. Allereerst de pianiste Kaja Draksler solo, vervolgens in duo met trompettiste Susana Santos Silva, na de pauze het trio De Beren Gieren en tot slot De Beren Gieren met Santos Silva.

Draksler trapt dus af, met drie composities, waarvan de eerste, het tot één nummer aaneengesmede 'Andromeda' en 'Delicious Irony', zeer subtiel begint. Met trefzekere en intense aanslagen en een effectief gebruik van stiltes, direct het klassieke toucher dat Draksler heeft hoorbaar makend. Maar de pianiste heeft meer in haar mars, zoals uit het tweede deel van 'Delicious Irony' blijkt, daar citeert ze ongegeneerd uit het jazzidioom met speelse loopjes die zijn wortels hebben in de ragtime. 'Humans Vibrating' heeft daarentegen iets dramatisch, vooral door het krachtig aanslaan van akkoorden in het lage register. Opvallend is vervolgens de tegenstelling in het tweede deel, waarin een repetitieve melodie centraal staat, juist in het hoge register gespeeld, terwijl Draksler er ook nog eens bij fluit.

De samenwerking met Santos Silva start met een soort van geluidscollage: 'Geringonça'. Terwijl Draksler in de piano rommelt en het neusfluitje bedient, blaast de trompettiste ijle, nauwelijks hoorbare klanken op haar trompet. Draksler bewerkt vervolgens de zangbodem met een borstel en bespeelt de snaren met trommelstokken, terwijl Santos Silva haar demper in de trompet ronddraait en op die manier muziek produceert. In 'Dot' wordt veel meer ouderwets gemusiceerd. Santos Silva speelt hier flügelhorn en blaast een intense partij, zeer spaarzaam begeleid door Draksler.

Na de pauze treden De Beren Gieren aan: Fulco Ottervanger op piano, Lieven Van Pée op bas en Simon Segers op drums. Het eerste nummer, een samenvoeging van 'Vakantiebestemming' en 'Ontdekking Van Materie' begint rustig. De bas subtiel bespeeld met de strijkstok, Segers drummend met zijn handen en Ottervanger die in de piano de snaren bespeelt, zo nu en dan afgewisseld met een aanslag op het klavier. Er wordt spanning opgebouwd, met een vleugje blues. Spanning die in de daaropvolgende dynamiek tot ontlading komt in stevig vibrerende jazz en krachtige melodieën. En dat is wellicht ook wel het handelsmerk van dit trio: pakkende, vaak sterk repeterende ritmes en breed uitgesponnen melodieën op de piano, waarbij er altijd een verre echo klinkt van de klassieken als Ravel en Debussy.

En dat geldt zeker ook voor de laatste set, waarbij het kwartet - Santos Silva versterkt de gelederen - een aantal nummers speelt van de nieuwe cd 'The Detour Fish'. Het album is opgedragen aan de forel, met een knipoog naar het Pianokwintet in A-groot, bijgenaamd 'Forellenkwintet' (D 667) van Franz Schubert. Ook hier vinden we die boeiende, ritmische patronen. Het is leuk om te horen en te zien hoe goed De Beren Gieren en Santos Silva bij elkaar passen. Bijvoorbeeld in 'Aquarium Benefits', waar de springerige en tegelijk lyrische blaastechnieken van Santos Silva prima harmoniëren met de dynamiek van dit trio.

Klik hier voor foto's van deze concertavond door Cedric Craps.

Labels:

(Ben Taffijn, 8.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.