Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert / Cd
Eddy & The Ethiopians - 'Eddy & The Ethiopians' (eigen beheer, 2014)

Eddy & The Ethiopians, zondag 1 februari 2015, De Toonzaal, Den Bosch

Vorig jaar kwam Black Flower onder leiding van Nathan Daems met een cd geïnspireerd door Ethiopische jazz: 'Abyssinia Afterlife'. En nu is het de beurt aan Eddy & The Ethiopians om met een soortgelijk muzikaal product te komen. Het initiatief voor dit album, verschenen op vinyl en cd, is ontstaan uit een sessie in het ketelhuis van de voormalige Philipswinkel in Eindhoven onder bezielende leiding van saxofonist Edward 'Eddy' Capel. Muzikanten die hij in de loop van de tijd tegen het lijf is gelopen, werden van harte uitgenodigd mee te doen en een nieuw initiatief was geboren.

De muziek wortelt zoals gezegd in de Afrikaanse en Ethiopische jazz, maar zit wel gegoten in een modern jasje vol bonte kleuren. Want er is evenzogoed ruimte voor soul, funk, rock en wat er verder zoal niet voorbijkomt. En nu is de band, naast Capel (sopraan- en altsax) bestaande uit Yiman Teddy (masenko, kirar en tenorsax), Laurence Bilger (dwarsfluit), Bart Maris (tompet), Thomas Martens (gitaar), Kenrick Gunther (percussie en zang), Bart van den Dongen (keyboards), Jan van de Lest (bas) en Eric van de Lest (drums) ook nog aan het toeren. Een tournee die ze op 1 februari in De Toonzaal bracht, maar dan zonder trompetist Bart Maris.

Het album telt vijf nummers, maar tijdens het concert wordt duidelijk dat deze band nog veel meer aanstekelijke muziek op de plank heeft liggen. Want aanstekelijk is het allemaal wel wat hier gebeurt. Je kunt simpelweg niet stil blijven zitten bij deze tropische muziek. En dat is voor een belangrijk deel te wijten aan het speelplezier dat deze muzikanten uitstralen. Muziek gebracht met passie en kracht. Het bruist, stoomt en de vonken spatten eraf.

Beluister het ook in De Toonzaal gespeelde 'Yekatit' maar eens, een compositie van de Ethiopische grootmeester Mulatu Astatke. Teddy begint dit nummer met een solo op de masenko - een soort gitaar met een strijkstok. Het instrument brengt een laag, ietwat klagelijk geluid voort. In duet met Capel op sopraansax kleurt het echter goed: het laag met het hoog leidt tot een swingend geheel. Of 'Yomiyo', dat alleen live te horen was en waarbij allereerst de soepele, hypnotiserende solo van Capel opviel en later de rockende, stomende gitaarsolo van Martens. Maar tot het symbool voor deze band zou ik 'Urope Afriques' willen benoemen, de ultieme mix tussen de Afrikaanse roots en de hedendaagse muzikale klanken. In dit nummer leidt dit allereerst tussen het creëren van de balans tussen enerzijds de ijle, door Van Dongen geweven klanken op de Synton synthesizer en anderzijds de percussie-accenten van Gunther. Daarna volgen strakke en energieke solo's, op de plaat door Maris en Capel en tijdens het concert door Bilger en Capel, culminerend in een duet, een overtuigende dialoog.

Labels: ,

(Ben Taffijn, 10.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.