Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Teus Nobel - 'Legacy' (Flyin' High Records, 2014)


Met zijn debuut 'Flow' uit 2012 wist trompettist Teus Nobel zichzelf in de schijnwerpers te spelen. Hij werd mede op basis van dit album uitgeroepen tot Radio 6 Soul & Jazz Talent. Zijn tweede album 'Legacy', de naam zegt het eigenlijk al, is een eerbetoon van Nobel aan zijn grote voorgangers en deels tijdgenoten. Allen trompetisten waar hij zich schatplichtig aan betoond. Standing on the shoulders of giants, of zoiets.

Nobel eert zowel de grote buitenlandse trompetisten als Miles Davis, Woody Shaw , Roy Hargrove en Christian Scott, als Nederlandse meesters als Eric Vloeimans en Jarmo Hoogendijk. Waarbij wel opvalt dat de helden van Nobel allemaal in het lyrische genre spelen. Trompetisten als Taylor Ho Bynum, Peter Evans en Nate Wooley ontbreken in het rijtje.

Verwacht hier dus ook geen zeer vernieuwende muziek, dat zou niet passen bij dít eerbetoon, maar aan de andere kant doet Nobel meer dan het louter kopiëren van zijn roemruchte leermeesters. Daar is Nobel een te goed componist en trompettist voor. Zijn stijl is echter wel die van het lyrische en de harmonieuze patronen. Dat Nobel óók in de lichte muziek actief is, hoor je hier wel terug. Er valt geen overtogen noot op dit album.

Neem 'Mr. Shiny Pants / Quiet Now', het tribuut aan Vloeimans. De titel verwijst naar die kleurige broeken waarmee Vloeimans altijd het podium betreedt. Nobel kiest hier voor harmonieuze, vloeiende lijnen, zoals Vloeimans die ook graag uit zijn trompet tovert. Het staat in mooi contrast tot de rockende gitaarsolo die Jerome Hol ten gehore brengt in dit kwintet. In het tweede deel 'Quiet Now' blaast Nobel een meer verstilde en ingetogen solo, waarbij bassist Jeroen Vierdag en slagwerker Jasper van Hulten voor de sfeervolle begeleiding zorgen.

In het eerbetoon aan Jarmo Hoogendijk, 'Suite For Jarmo', kiest Nobel voor een balladvorm. Het nummer kent een gastbijdrage van Ben van den Dungen. Toepasselijk natuurlijk, aangezien Hoogendijk en Van den Dungen elkaar door en door kennen, van hun eigen kwintet , maar ook van hun gezamenlijke optredens met Nueva Manteca. Het leidt hier tot fijnzinnig samenspel van de beide blazers, Nobel en Van den Dungen. Vooral in het tweede deel als het nummer versnelt, ontstaat er een boeiende dialoog, waarbij pianist Timothy Blanchet voor trefzekere accenten zorgt.

Het pianospel van Blanchet komt ook goed tot zijn recht in 'Beam Me Up, Scotty', een compositie opgedragen aan Christian Scott. De weemoedige, bluesy begeleiding legt een weldadig patroon, waar Nobel een gevoelige noot op kan blazen.

Meer horen?
Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 23.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.