Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Joris Roelofs – 'Aliens Deliberating' (Pirouet, 2014)

Opname: 9-10 januari 2013

Je moet veel vertrouwen hebben in de kwaliteiten van je eigen spel om als rietblazer een cd op te nemen waarop je alleen de basklarinet bespeelt, louter ondersteund door een ritmesectie. Dat Joris Roelofs hiervoor kiest, zegt veel over het niveau dat hij inmiddels heeft bereikt. Want tijdens het beluisteren van deze cd heb je geen enkel moment het idee dat je iets mist.

Het album bestaat vooral uit ballads van eigen hand, een tweetal covers - één van Lee Konitz en één van Duke Ellington - en een vijftal kleine stukjes van rond de minuut. Zijn ritmesectie, bestaand uit bassist Matt Penman en slagwerker Ted Poor, voegt veel toe, vooral in de langzamere nummers. Penman betoont zich een warmbloedig en ritmisch bassist met een zangerige toon en Poor laat horen mooie accenten te kunnen leggen, maar evengoed te kunnen swingen. Kortom een prima begeleiding, waarbij Roelofs alle ruimte krijgt om zijn kunsten te vertonen.

Eén zo'n ballad is de openingstrack 'Diana’s Castle'. Roelofs laat hier goed horen dat hij zich dit idioom volledig eigen gemaakt heeft. Hij weet optimaal gebruik te maken van het warme geluid van de basklarinet en beschikt over een intense toon, soms wat smooth klinkend. Penman zet in dit nummer een warme, gevoelige solo neer, mooi geaccentueerd door Poor.

De covers zijn eveneens goed gekozen. Vooral 'Kary’s Trance' van Konitz krijgt een bijzondere uitvoering. Ingetogen en perfect in balans kiezen de drie leden van het trio in dit nummer hun plek. Vol overgave creëren ze een adembenemende trance, dit nummer waardig.

De kleine stukjes leveren weer vaak een glimlach op, door het beeldende karakter van de muziek. De 'Big Drunken Bumblebee' zie je voorbij vliegen en ook 'Bad Dream' klinkt zoals het moet klinken. Het is het woelen in je bed, steeds heftiger, totdat je zwetend recht overeind zit. Krachtig slagwerk en dito basspel hitsen de basklarinet op tot grote hoogte. Ook 'Love Declaration' is verrassend, want als je zo je geliefde de liefde verklaart, dan weet ik nog niet of het goed gaat aflopen. Het geluid dat Roelofs hier produceert heeft meer weg van een koe die nodig gemolken moet worden!

Op woensdag 4 maart speelt het Joris Roelofs Trio in Paradox, Tilburg. Klik hier voor meer informatie.

Meer horen?
Op deze pagina vind je geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 28.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.