Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Brussels Jazz Orchestra - 'The Music Of Enrico Pieranunzi' (W.E.R.F., 2014)

Opname: 22-23 augustus 2014

Het Brussels Jazz Orchestra hebben we wel eens geanimeerder aan het werk gehoord. Stukken van zijn leider, rietblazer Frank Vaganée, zijn doorgaans gevlochten van veelkleurige frasen; door het aldus ontstane weefsel priemen dan de solisten hun eigenwijze hoofden.

De solisten zijn hier, op een paar uitzonderingen na, beperkt tot trompettist Bert Joris, die ook de arrangementen schreef, en pianist Enrico Pieranunzi, die voor de composities tekende. Ondanks de voorbeeldige dynamiek van de band klinken de meeste stukken nogal braafjes. Als koralen en carols. Joris zit op de lijn Gil Evans-Maria Schneider; een nummer als 'Within The House Of Night', met zijn brede akkoorden en dofglanzende klankkleuren, is indrukwekkend. Maar dat is een uitzondering. Overigens moet gezegd worden dat het materiaal er goed inzit.

Het aardigste nummer is 'Newsbreak', dat Babylonisch begint en een urgentie behoudt waardoor je de oren spitst en het puntje van je stoel niet verlaat. De melodie schiet alle kanten op en Pieranunzi speelt een uitgebeende solo à la McCoy Tyner, die in een rustig kabbelen uiteen vloeit. De componist heeft hier duidelijk een brisante scoop te pakken.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.