Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Jasper Blom Quartet – 'Audacity' (Mainland, 2015)


De nieuwe cd van het kwartet van Jasper Blom bewijst weer eens dat jazz zeer goed te combineren is met andere muziekstijlen en dat dit, als het goed gebeurt, nieuwe horizonten kan bieden en daadwerkelijk iets kan toevoegen.

Dat gebeurt hier meteen al in het eerste nummer, 'Souk Indigo'. Allereerst is daar een duidelijk Arabisch getinte lome rockbeat, die een sensueel effect creëert. De met veel effecten vormgegeven solo's van Blom en gitarist Jesse van Ruller passen hier goed bij, het vervreemdende effect versterkend. In 'Circulacao' en 'Isla Bacalao' is de invloed van de Zuid-Amerikaanse muziek onmiskenbaar. Met in 'Circulacao' een gastrol voor de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira, die vaker rapt dan zingt, waardoor dit nummer levendig en spannend blijft en wegblijft bij het zoete sfeertje waar latin jazz nogal eens aan lijdt. In beide nummers wordt de sfeer overigens ook zeker mede bepaald door de gastbijdrage van percussionist Bart Fermie.

'Slippery Slope' heeft zijn aanknopingspunten in de rock. Het is vooral drummer Martijn Vink die hier opvalt; zijn straffe en strak gedrumde beat bepaalt het nummer in hoge mate. Blom speelt hier gruizige, vervormde solo's en ook Van Ruller laat horen uitstekend om te kunnen gaan met het rockidioom, getuige de overtuigende noisy riffs. 'Popdemodesignedformajorrecorddeal' is daarentegen weer gebaseerd op het funkidioom. Hier kan Frans van der Hoeven mooi schitteren in een sterk groovende baspartij.

Er staan ook een aantal interessante ballads op dit album, met 'Lumen' als absolute uitschieter. Het is een dromerig nummer, met name door Van Rullers gitaarspel, dat doordrenkt is met een stevige echo. Ook Blom weet hier door een goede frasering veel gevoel over te brengen.

En tot slot doet er nóg een gast mee. In 'Come Round', het laatste nummer van de cd, horen we zanger Ruben Hein. Een lekker soul-georiënteerd nummer, met naast de zang van Hein een stevige, vibrerende saxsolo van Blom.

Meer horen?
Op de YouTube-pagina van Jasper Blom vind je een aantal clips van dit album: 'Slippery Slope', 'Come Round' en 'Circulaçao'.
Klik hier om ze te bekijken en te beluisteren.

Labels:

(Ben Taffijn, 9.2.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.