Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Vooruitblik
Young VIPs Tour 2015


Programmeurs van de beste jazzclubs van ons land kiezen jaarlijks voor de Young VIPs Tournee de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar kozen zij de jonge pianiste Kaja Draksler. Loran Witteveen won met zijn kwintet de Dutch Jazz Competition en is daarmee ook geselecteerd. Vanaf maart touren zij als 'Young VIPs 2015' door Nederland.

Pianist en componist Kaja Draksler werd in 1987 in Kranj, Slovenië geboren. Ze kwam naar Nederland en studeerde af als bachelor in jazz piano en master in klassieke compositie. Kaja trad in verschillende formaties op in Europa, Egypte en de VS. Ze bracht maar liefst zeven albums uit als bandleider/componist, waaronder haar soloalbum. Het Amerikaanse jazzmagazine DownBeat schreef daarover: 'The young Slovenian pianist Kaja Draksler shows off a wealth of sturdy ideas and nonchalant technique on this stunning solo recording.'

Kaja treedt op met twee duo's: Feecho en Čudars-Draksler Duo. In Feecho speelt ze met de Nederlandse drummer Onno Govaert en samen met gitarist Matīss Čudars vormt zij Čudars-Draksler. Beide duo's spelen vrije improvisatie. Bij Feecho gaat het vooral om de ritmische mogelijkheden. Met Čudars draait het om korte motieven en melodieën. De Young VIPs Tour zorgt voor een mooie gelegenheid voor deze drie musici om de diverse mogelijkheden van het repertoire te onderzoeken. Een trio is niet uitgesloten.

Loran Witteveen (1988) studeerde in juni 2014 af voor de master jazz piano, waar hij studeerde bij onder anderen Harmen Fraanje. Na het winnen van de solistenprijs bij de Keep an Eye international jazzcompetitie 2013 kreeg Loran de mogelijkheid om lessen te volgen in New York en studeerde daar bij grote namen als Fred Hersch en Aaron Parks. Afgelopen jaar won hij de Dutch Jazz Competition met zijn kwintet en speelde o.a. op het North Sea Jazz Festival.

Het Loran Witteveen kwintet bestaat naast pianist Loran uit Toms Rudzinskis en Jasper van Damme op alt sax, Lennart Heyndels op bas en Pit Dahm op drums. De composities zijn avontuurlijk, speels en verrassend. Ze laten zich onder andere inspireren door 20e eeuwse klassieke muziek. Uit het juryrapport van de Dutch Jazz Competition: 'Geweldig goed samenspel, waarmee ze complexe composities in vervlochten melodielijnen ontspannen live wisten te brengen.'

Young VIPs Tour 2015
07-03  Hot House, Leiden
14-03  Porgy & Bess, Terneuzen
17-03  SJAZZ, Musis Sacrum, Arnhem
03-04  Bimhuis, Amsterdam
11-04  LantarenVenster, Rotterdam
13-04  Axesjazzpower, Wilhelmina, Eindhoven
16-04  SJIG, Platformtheater, Groningen
17-04  Paradox, Tilburg

Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Maarten van de Ven, 16.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.