Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kleuren met Zawinul

Zawinul Ziggurath, zondag 11 januari 2015, Buckshot, Groningen

Wanneer je je als bassist geposteerd hebt pal voor een grote foto van Bootsy Collins en ook nog eens het oeuvre speelt waarmee Jaco Pastorius (en Miroslav Vitous, Alphonso Johnson en Victor Bailey) wereldberoemd werden, wel, dan mag je hopen dat je schoenen een beetje ruim zitten. Dat is gelukkig het geval bij Martijn Schuppers, die met Zawinul Ziggurath de tijden van Weather Report laat herleven.

Bij deze tribuutband vervult hij duidelijk een spilfunctie. Zijn speelse, doch exacte spel fungeert als wegwijzer voor de overige drie leden. In zijn onaardse laagste noten herkenden we het in Groningen vertrouwde geluid der bevingen. Zijn fretloze basgitaar kan hij melodieus en elegant laten zingen en zwiepen.

De jongens van Zawinul Ziggurath hebben een tempel gebouwd, voor Joe Zawinul, maar ook voor Wayne Shorter. Hits als 'Birdland' en 'A Remark You Made' kwamen voorbij, maar ook minder bekende nummers van het zeventiental albums dat de beste jazzrockgroep aller tijden naliet. Kenmerkend voor Weather Report was de samensmelting van de individuele kleuren.

In café Buckshot, de enige tapperij die ik ken waar de nacht reeds om vijf uur 's middags valt, werkten met name de unisono lijntjes van tenorist Sander Baan en toetsenspeler Felix Degenaar in dit opzicht voortreffelijk. Ook het huwelijk tussen de bekkens van Jeroen van Olphen en het geroezemoes op de achtergrond (tussen de dertig en veertig decibel, vergis je niet) mag als geslaagd aangemerkt worden.

Voor het overige mag je hopen dat de band, die vijf maanden geleden op het Groninger zomerfestival Noorderzon debuteerde, de komende tijd veel kan repeteren en optreden. Wat meer cohesie, met name in de ballads, zou Zawinul Ziggurath geen kwaad doen. Voor het overige klonken de arrangementjes en met name de spatgelijke slotakkoorden al behoorlijk strak.

Labels:

(Eddy Determeyer, 18.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.