Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Robert Rook Trio - 'Momentum' (O.A.P., 2013)

Opname: maart 2013

Robert Rook speelt reeds sinds zijn tiende jaar op hoog niveau piano. Hij was elf toen hij voor de radio Dave Brubecks 'Blue Rondo A La Turk' mocht spelen. Speelde hij aanvankelijk vooral klassiek, sinds begin jaren negentig werd het vooral jazz. Na zijn eerste cd 'Introducing Robert Rook' uit 1997 heeft hij een divers aantal albums uitgebracht in verschillende bezettingen, waar de trio-cd 'Momentum' een logisch vervolg op is. Een cd met, op één nummer na, eigen werk.

Dat Rook ooit is begonnen als klassiek pianist is een relevant gegeven. Dat bepaalt namelijk voor een belangrijk deel zijn idioom. Hij heeft een intense manier van spelen, waarbij hij een grote helderheid koppelt aan een poëtische, licht dramatische stijl. Hij grossiert in mooie loopjes, klatervallen van klanken en uiterst subtiele kleuringen. Maar echt opvallend in het spel van Rook is dat hij schijnbaar moeiteloos over kan schakelen van het spelen van akkoorden naar het soleren. Die overgangen gaan zo snel dat het menigmaal is alsof er op dit album twee pianisten meespelen in plaats van één. Een mooi staaltje van deze techniek hoor je in het nummer 'Topology'.

Drummer Bart van Helsdingen zorgt er vervolgens voor dat het allemaal niet te mooi wordt, door zijn wat dwarse en hoekige stijl van drummen en door het spannende percussiegebruik. Een mooi voorbeeld hiervan is de titeltrack 'Momentum'. Van Helsdingen en bassist Thomas Winther Andersen zetten hier een donkergekleurde, hoekige sound neer, waarbij Van Helsdingen vooral gebruik maakt van zijn bekkens en van percussie. Rook speelt zijn donkere noten, alsof hij aan het zoeken is naar de melodie. Er ontstaan klatervallen, hij hamert, waar Van Helsdingen en Winther Andersen mooi op aansluiten. Maar het blijven dissonanten. Het daaropvolgende 'GB’s Groove' is dan weer van een heel andere orde. Hierbij kun je als jazzliefhebber niet op je stoel blijven zitten. Het krachtige, ritmische slagwerk van Van Helsdingen en de slaptechniek van Winther Andersen zetten de toon. En Rook hoeft alleen nog maar zijn ingewikkelde harmonieuze patronen over dit tapijt uit te spreiden om het geheel te laten swingen.

Bijzonder slagwerk horen we ook in 'Flight Of The Humble 3'. Van Helsdingen leeft zijn creativiteit uit op een Zuid-Amerikaans geïnspireerde melodie, waarin Rook mooi hoekig in meegaat. 'Orbits', een nummer dat oorspronkelijk is terug te vinden op Wayne Shorters 'Allegria', speelt het trio zeer krachtig en tegelijkertijd ingetogen. Mooi hoe Rook hier iedere keer de pakkende melodie herneemt, na weer eens helemaal de weg kwijt te zijn geraakt in een solo. Ook hier is de ondersteuning van Van Helsdingen en Winther Andersen weer optimaal.

Rest mij nog een paar woorden te wijden aan de opnamekwaliteit van dit album. Die is écht uitmuntend te noemen. En dat is helaas niet altijd vanzelfsprekend.

Meer horen?
Klik hier om een track van dit album te beluisteren: 'Roving Extended' (zie: Robert Rook Audio).

Labels:

(Ben Taffijn, 3.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.