Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Rick Kostelijk Project - 'Compass' (eigen beheer, 2014)

Opname: mei-juli 2014

Na de EP 'Don’t Lose It!' uit 2010 ligt er nu het debuut van de gitarist Rick Kostelijk. Op 'Compass' nodigde hij een keur aan jazzmusici uit om hem te vergezellen.

Kostelijks brede muzikale belangstelling leidde tot een eclectisch album met heel veel verschillende stijlen. Dat hij met al deze muziek veel affiniteit heeft is goed te horen, maar het zorgt er wel voor dat 'Compass' een wat onevenwichtig album is geworden. Zo leunen een aantal nummers duidelijk op het werk van gitaristen als Joe Satriani, Jan Akkerman en Al Di Meola, terwijl andere nummers hun inspiratie halen uit de klassieke muziek en zelfs uit de barok. En dat allemaal op één album! Dat is wat veel van het goede. Tevens zijn een aantal nummers behoorlijk lang uitgevallen, wat de interne samenhang ook niet geheel ten goede komt.

In 'View To A Secret', waarvan Kostelijk zelf schrijft dat het geïnspireerd is op het werk van Satriani, laat hij goed horen dat hij deze gitarist intensief bestudeerd heeft. Een breed uitgesponnen solo ontvouwt zich op een rustige beat, neergelegd door drummer Arno van Nieuwenhuize en bassiste Phaedra Kwant. De combinatie met de percussie van Janco van der Kaaden roept overigens ook het werk van Santana in herinnering. Aan het andere uiterste staat 'Allons-Y Tous', een duidelijk klassiek georiënteerd stuk met invloeden uit barok en Zuid-Amerikaanse muziek en mede geschreven voor klarinettist Peter Habraken. Er wordt subtiel gespeeld, waarbij vooral Habraken zorgt voor mooie accenten. 'The Purpose Of Love' is een ballad voor alleen piano, met een gastrol van Bert van den Brink, en akoestisch gitaar. Van den Brink zorgt voor een intense en gevoelige pianopartij, die vooral in de combi met Kostelijk bijzonder goed werkt. De lage tonen van de piano afgezet tegen de redelijk hoge van de akoestische gitaar, waarop Kostelijk subtiel soleert.

Maar om Goethe maar eens te citeren: 'in der Beschränkung zeigt sich erst der Meister'. En Kostelijk is duidelijk nog geen Meister. Dat kan ook niet, want hij is nog maar net begonnen. Met 'Compass' laat hij zien wat hij allemaal kan en dat is veel. Kijk, dit is mijn portfolio, dit zijn de stijlen die ik beheers en dit zijn de solo's die ik kan spelen. Maar nu wordt het tijd voor een hechter en compacter album, dat echt iets toevoegt. In de gaten houden dus, deze gitarist.

Meer horen?
Klik hier om dit album te beluisteren op de Luisterpaal van Radio 6.

Labels:

(Ben Taffijn, 22.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.