Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Luigi Martinale Trio - 'Strange Days' (Albore Jazz, 2013)

Opname: 23-24 juli 2012

De Italiaanse pianist/componist Luigi Martinale grossiert ook op zijn laatste trio-cd, uit 2013 alweer, in veel swingende jazz, met aantrekkelijke melodieën die zich gemakkelijk in je hoofd nestelen en dat niet meer een-twee-drie verlaten.

Dat begint al meteen met het titelnummer 'Strange Days'. Martinale zet een stevige groove neer op het bijzonder laid-back basgepluk van Reuben Rogers en het doeltreffende drumspel van Paolo Franciscone. Maar ook in 'The Electric Blue Flight Case' schiet Martinale over de toesten. Een ware klankenregen brengt hij hier voort. Terwijl in 'Oops, A Pop One' inderdaad het populaire centraal staat. Hier wordt fris gemusiceerd, met veel drive en schwung. Probeer daar maar eens bij stil te blijven zitten.

De paar ballades die dit album telt, laten zien dat dit trio ook met het subtielere werk raad weet. Ballades overigens waarin het grote talent van Rogers kan schitteren. We kennen de bassist onder andere van zijn samenwerking met Joshua Redman en Charles Lloyd. Hij is nu dus dit trio komen versterken in plaats van Drew Gress. In een overbekende klassieker als 'Bewitched, Bothered And Bewildered' gaat hij de dialoog aan met Martinale. De pianist kiest voor een ragfijne en bewogen inkleuring van het thema. Rogers reageert verkennend, aftastend en zet hier vooral een kwetsbare partij neer, recht doend aan de kern van deze standard. Maar echt opvallend is Martinale's 'Passaggio Ad E.S.T.' en dan vooral het gedeelte waarin Rogers de strijkstok hanteert en met vibrerende muzikaliteit inkleuring geeft aan dit nummer. Hij weet dan echt te raken.

Geen hemelbestormend schijfje, dit 'Strange Days', maar wel een lekkere cd als je gewoon eens zin hebt in 'ouderwetse' jazz met een goede melodie en een lekkere groove.

Meer horen?
Klik hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ben Taffijn, 15.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.