Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Joachim Badenhorst/John Butcher/Paul Lytton - 'Nachtigall' (Klein 2013)

Opname: 23 & 24 maart 2013

Pas onlangs kwam mij de nu voorliggende cd ter ore. Natuurlijk, rietblazers Joachim Badenhorst en John Butcher kende ik reeds van andere formaties en ook percussionist Paul Lytton is geen onbekende voor mijn platenkast, maar dit trio-album, de eerste release op Badenhorst eigen Klein-label, kwam toch als prettige verrassing, een oorgasme van het meer verfijnde soort.

Op 23 maart 2013 nodigde Badenhorst beide eminente vertegenwoordigers van de Britse vrije muziek uit voor een concert in de Rataplan te Borgerhout ("een topavond voor improvisatieliefhebbers", aldus recensent Guy Peters), waar zogezegd de tape meedraaide. Daags erna trok het drietal de Antwerpse Rodenbach Studio in om nog een aantal improvisaties aan de opnamerecorder toe te vertrouwen. Het resultaat 'Nachtigall' is al even betoverend en fascinerend als de zang van de gelijknamige vogel.

De muzikanten klinken als een hechte combine, cirkelen om elkaar heen, elkaar becommentariƫrend en aanvullend in een compacte, warmbloedige setting. Subtiele klankverkenningen, miniatuurpercussie, crescendi met overstuurde klarinet- en saxtonen, verrassende ritmische verschuivingen en spannende verstilde passages: het is allemaal aanwezig op dit fascinerende album, dat de luisteraar met iedere draaibeurt verder meevoert in een intimistisch audio-avontuur, om hem of haar in verwondering achter te laten.

Labels:

(Maarten van de Ven, 6.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.