Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Cd
Hiromi – 'Alive' (Telarc, 2014)

Opname: 5-7 februari 2014

Pianiste Hiromi is sinds enkele jaren gestart met 'The Trio Project'. Inmiddels zijn er in deze combinatie drie albums uitgebracht: 'Voice' (2011), 'Move' (2012) en 'Alive' (2014). De laatste cd is met de rock geïnspireerde ritmesectie – drummer Simon Philips en basgitarist Anthony Jackson – het logische vervolg op de vorige twee.

Hiromi, die op de Berklee School of Music pianist Ahmad Jamal als mentor had, bezit de capaciteit diverse stijlen in haar spel en composities te verenigen: rock, klassiek, jazz en fusion. Wat de jazz betreft met grote dank aan Jamal.

Op deze cd prevaleren de rockelementen en -invloeden, waarbij drummer Philips een zeer prominente en vooral dominante rol speelt. In het robuust rockende openingsnummer 'Alive' is de toon dan al evident gezet. Het is 'rock around the clock' dat de klok slaat. Er is dan geen houden meer aan. Ondanks dat geweld handhaaft de frêle ogende Hiromi zich moeiteloos met een stevig toucher, ferme rubato speelwijze, bonkende blokakkoorden en zeer virtuoze single-note improvisaties.

Het is power piano trio jazz in het kwadraat, met uitzondering van het klassiek preluderende solo pianonummer 'Firefly' en het gospel georiënteerde, langzaam gespeelde 'Spirit'. Dus, vooral voor de powerjazzliefhebbers een aan te raden cd, terwijl er voor de mainstreamjazzers genoeg te beleven valt aan het formidabele pianospel van Hiromi Uehara.

Labels:

(Jacques Los, 30.1.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.