Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Reportage / Concert
Meer dan verdiend

Uitreiking Buma Boy Edgarprijs aan Jeroen van Vliet, zondag 14 december 2014, Bimhuis, Amsterdam

Altijd feest, de uitreiking van de Boy Edgar Prijs. Vooral ook vanwege de sinds jaren enthousiaste en vrolijke presentatie van jazz lady Vera Vingerhoeds. Dit jaar werd de wisseltrofee – het bekende plastiek van Jan Wolkers – plus een 'redelijk' geldbedrag aan pianist Jeroen van Vliet overhandigd. Meer dan verdiend overigens. Met hem was ook nog een bus vol Tilburgse fans meegekomen, hetgeen de sfeer in een propjesvol Bimhuis zeer ten goede kwam.

Componist/pianist Jeroen van Vliet is een uiterst bescheiden en aimabel muzikant, die zijn inspiratie put uit zowel de experimentele als harmonieuze improvisatiemuziek. Als zodanig soleert hij op een heldere en ingetogen wijze. In diezelfde geest was eveneens het programma van de avond samengesteld.

Geopend werd met de groep OGU met gitarist Bram Stadhouder en drummer Etienne Nillesen, en waaraan basklarinettist Claudio Punti was toegevoegd. Met behulp van aardig wat elektronica en beheerste muzikale interactie creëerde OGU intrigerende en emotievolle soundscapes. Het volle Bimhuis verkeerde deze set totaal in hogere sferen.

Met beide benen op de grond speelde vervolgens het duo Van Vliet en trompettist Eric Vloeimans (in 2001 winnaar van de Boy Edgar Prijs) een spannende, harmonieuze en melodieuze korte set. Het spelplezier spatte ervan af en beiden musiceerden respectvol, met elan en gepast muzikaal virtuoos vertoon.

De formatie Estafest sloot het programma voor de pauze af. Met uitzondering van saxofonist Mete Erker (hij komt beslist ook aan de beurt) bestaat dit groepje inmiddels uit Boy Edgar Prijswinnaars altviolist Oene van Geel en gitarist Anton Goudsmit. Deze voor de jazz – geen bas, geen drums – bizarre formatie swingt, funkt en groovet als geen ander. De vier mannen vormen al geruime tijd een hechte en sterke eenheid, waarbij de solistische bijdragen van eenieder louter hoogtepunten zijn.

Na de prijsuitreiking door Van Vliets leermeester Willem Kühne was het de beurt aan wederom een duo en wel met de Zuid-Afrikaanse bassist Carlo Mombelli. Alras werd duidelijk dat Mombelli een uitzonderlijk muzikant is, die de basgitaar virtuoos als een gitaar bespeelt. Evenals het duo met Vloeimans resulteerde dit in een fascinerend en – wederom – harmonieus en melodisch optreden.

In de eindspurt van de avond speelde Sikeda – een internationaal ensemble waarvoor Van Vliet in 2008 in opdracht van North Sea Jazz composities heeft geschreven – een wervelende funky set, met onder meer solistische bijdragen van cellist Jörg Brinkmann, saxofonist Erwin Vann en Carlo Mombelli.

Om de avond echt knallend af te sluiten verschenen alle muzikanten op het podium om in een vrolijke, vrije en swingende 'tutti' nog een totaal en resoluut zeer terecht eerbetoon aan Jeroen van Vliet te brengen.

Klik hier voor foto's van deze avond door Cees van de Ven. En hier vind je een fotoverslag door Donata van de Ven.

Labels: ,

(Jacques Los, 21.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.