Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Muziektheater
Maar helpt het ook?
Barricade, met Izaline Calister & Leoni Jansen, zaterdag 6 december 2014, Theater De Tamboer, Hoogeveen

Bij onze buren is het stakingsspook weer uit de mottenballen gekropen. Misschien is het inderdaad tijd daar ook de socialistische strijdliederen en andere protestsongs uit op te vissen.

Zangeressen Izaline Calister en Leoni Jansen hebben met hun programma 'Barricade' vast een voorschot genomen op eventuele komende roerige tijden. Een keur aan felle songs laten ze de revue passeren. Liedjes tegen politie en politiek, tegen racisme, tegen homofobie. Zelfs tegen de huidige (a)sociale mediacultuur, die verhindert dat mensen nog rechtstreeks contact met elkaar hebben, met elkaar praten, problemen oplossen, de liefde beleven.

Bekwaam ondersteund door gitarist Erik Rutjes en bassiste Phaedra Kwant bleken de dames prima te harmoniëren. Om beurten of gezamenlijk praatten ze het gebodene aan elkaar. Calister herinnerde ons er fijntjes aan hoe de uit Suriname afkomstige jazzsaxofonist Kid Dynamite in 1938 door de Amsterdamse overheid actief werd tegengewerkt. De hoofdcommissaris van politie oordeelde dat die zwarte apen in de plaatselijke dancings de eer van onze blanke maagdekens bezoedelden.

Uiteraard kwamen de klassiekers van Bob Dylan voorbij, van Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh, Armand, Tim Hardin en zelfs Destiny's Child. 'Survivor' van de jonge Beyoncé blijkt destijds jonge mensen als Izaline te hebben geholpen met het overwinnen van maatschappelijke tegenslagen en obstakels. Overigens viel op dat veel protestsongs uit heden en verleden in melodisch en ritmisch opzicht toch wel erg braaf waren en zijn.

Jansen en Calister hadden ook 'Fuck You Very Much' uit 2009 van Lily Allen opgedoken, dat aan duidelijkheid weinig te raden overliet. "Do you really enjoy living a life that's so hateful" – zo, die kon George W. Bush in zijn zak steken.
Of het ook helpt of heeft geholpen? "The times they are a'changin’" zongen Phaedra, Izaline, Leoni en Erik Bob Dylan na en ze vormden beslist een aantrekkelijk koortje. Op het scherm achter hen bubbelde en spatte een goeie ouwe vloeistofdiashow dat het een lieve lust was. En Callister onthulde dat het originele manuscript van de moeder aller protestsongs een paar jaar geleden bij Sotheby's in New York geveild is. Een hedge fund-manager had er 422.500 dollar voor over.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.