Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Muziektheater
Laika in het zonnetje
SpaceDogs, vrijdag 28 november 2014, Grand Theatre, Groningen

"Thunderbirds are go!" klinkt het in je hoofd. Uit een wolk aandrijfgassen stijgt een kleine raket, op weg naar een discobol. Achter vijf keyboards heeft de bemanning plaatsgenomen en aan de sobere uniformen herkennen we Kraftwerk. Kosmisch geruis vult de ruimte. Welkom bij SpaceDogs.

SpaceDogs is een ode aan het begin van de ruimtevaart. Toen elke hbs'er er nog van droomde, ooit kosmonaut te worden. 'Een ode aan de onschuld' noemen de makers het, onder wie componist, bassist en toetsenspeler Gerry Arling en Rick Gobée en Paul van der Zouwe, die onder auspiciën van het Rotterdamse collectief Wunderbaum de techniek voor hun rekening namen. Een ode ook aan het eerste zoogdier in de ruimte, het zwerfhondje Laika (dat eigenlijk Kudrvavka heette). Op gladde witte plastic cilinders worden beelden geprojecteerd. Abstracte voorstellingen en flarden van telescopen, raketten, wolken, het ruimtehondje zelf en de Opperste Sovjet, die als één man oprijst en begint te applaudisseren voor, naar je mag aannemen, het dappere teefje.

Dan komt actrice en vocaliste Marleen Scholten op, onder een gigantisch hondenhoofd, waaruit we kunnen afleiden dat Laika in werkelijkheid een chihuahua was. De band achter haar put zich uit in het opwekken van gravitatievelden en het evoceren van twinkelende sterretjes. Een brom wordt een muzikale spacecraft. Spoetnikbliepjes verwijzen naar Tom Dissevelts klassieker 'Song Of The Second Moon'. Hedendaagser klinkt de repetitieve elektro. Scholten zingt 'I’ll Wait For You' en dat is dan weer een klassieker van de Saturnaanse magiër Sun Ra – en dus eeuwig groen. Alsof ze wil zeggen: "het was niet vergeefs, o Laika."

Klik hier voor foto's van dit theatraal concert door Willem Schwertmann.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.