Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Zinderend en overrompelend
Dans Dans, vrijdag 21 november 2014, De Singer, Rijkevorsel

Het Belgische Dans Dans toert dezer dagen langs een groot aantal podia om hun nieuwe cd '3' te promoten. Als onderdeel van deze tournee deden zij eveneens De Singer in Rijkevorsel aan en troffen daar een volgens mij uitverkochte zaal aan.

Welnu Dans Dans, bestaande uit Bert Dockx op gitaar, Fred Lyenn op bas en Steven Cassiers op drums, maakte de verwachtingen van al deze bezoekers meer dan waar. Maar uitleggen hoe Dans Dans klinkt is daarbij nog niet zo gemakkelijk. Het is meer rock dan jazz. Met een sterk psychedelische inslag en duidelijke invloeden uit de folk en met soms duistere kanten. Maar regelmatig klinkt het ook zeer transcendent en hallucinerend, met name door het gebruik van drones en een klankwereld die je ook in de ambient music tegenkomt. Voeg daarbij de zinderende melodieën over lange baslijnen en vaak relatief monotoon slagwerk en je hebt een beeld van de muziek die Dans Dans maakt. Het doet regelmatig ook denken aan John Zorns project The Dreamers.

Dockx is een veelzijdige gitarist, die op het ene moment kan klinken als Mark Knopfler, met mooie melodietjes, en op een ander moment juist weer als Jimi Hendrix, als hij helemaal opgaat in een weergaloze, allesverwoestende solo. Cassiers is vooral op zijn plaats als hij ons zijn complexe, vaak duidelijk Afrikaans getinte ritmes voorschotelt en Lyenn mag vooral graag laten horen dat hij weet hoe je het spannend houdt.

En voeg daar dan nog het effectief gebruik van elektronica bij. Net als op de cd zetten de heren dit in tijdens het concert. Bijvoorbeeld door samples van gezongen en gesproken teksten door de muziek te mixen, zoals in 'Take A Close Look', waar een gesproken tekst van de Amerikaanse linguïst en politiek filosoof Noam Chomsky wordt gebruikt. Of in de Duke Ellington-cover 'Fleurette Africaine', waarin een sample van 'Lonely House' van Betty Carter wordt ingezet. Mooi overigens hoe deze klassieker van Ellington bij Dans Dans een nieuwe lading krijgt.

Dit alles bij elkaar zorgde voor een zinderende, overrompelende en licht bevreemdende show in De Singer.

Klik hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven van een optreden van Dans Dans op 1 juni 2014 bij de Ham Sessions in Gent.

Labels:

(Ben Taffijn, 2.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.