Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Wonderschoon

Manu Katché, vrijdag 12 december 2014, LantarenVenster, Rotterdam

Katché speelt vanavond met Jim Watson op Steinway-piano en Hammond B3-orgel, Luca Aquino op trompet en Tore Brunoborg op alt- en sopraansax zijn eerste liveabum. Na vier zeer goed ontvangen albums onder de ECM-vlag vertrouwde de Frans-Ivoriaanse meersterdrummer zijn eerste liveopnames toe aan ACT, ook een onafhankelijk label met een sterke reputatie op het gebied van opnamekwaliteit. Het enige verschil qua bezetting met die van zijn laatste studioalbum is de jonge Italiaanse trompettist die de plaats van Nils Petter Molvær inneemt – ga er maar aan staan, dacht ik.

Er wordt geopend met 'Pieces Of Emotion', waarbij Aquino's droge aanzet en spel met lage luchtsnelheid direct indruk maakt. Na een heerlijk crescendo, doorspekt met Brunborgs lyrische sopraansaxspel (onwillekeurig denk je meteen aan Garbarek) eindigt de band zéér subtiel met enkel de bandleider en Jim Watson die zacht en repeterend de baslijn blijft spelen op zijn B3.

Voor 'Shine And Blue' ruilt Watson zijn Hammond in voor een Steinway-vleugel. Ik geniet nog steeds van het samenspel. Van 'Song For Her', een oudje alweer, waarmee Watson en Katché wederom adembenemend mooi hand in hand eindigen, gaan we naar 'Loving You'. Drumloos. En vanavond extra bijzonder, want waar Katché bij dit nummer normaliter plaats neemt achter de Steinway en laat horen dat hij een van de weinige drummers is die ook zelf componeert, speelt hij nu bas op Watsons Hammond. Wat een veelzijdig muzikant. Aquino's fluweelzachte spel, dat doet denken aan een van zijn leraren, Paolo Fresu, valt in een perfecte harmonie met Brunborgs saxen. Wonderschoon.

Daarna moet de laid-back cool jazz die het kwartet laat horen plaatsmaken voor een bebop-intermezzo met 'Clubbing', waarbij Katché helemaal los, maar toch ingehouden en subtiel te werk gaat. Dit is echt signature playing; je hebt voortdurend het idee dat hij gaat ontaarden in een solo waarbij cimbalen en vellen gaan sneuvelen, maar die kracht wordt zonder uitzondering vertaald in souplesse vanuit de polsen, veelvuldige accenten en fills op de 6" en 8" splash cymbals en veel variatie in volume – een echte virtuoos. 'Clubbing' heeft het allemaal in zich, inclusief een Hammondsolo van Watson, waarin ook hij zijn veelzijdigheid toont, een trompetsolo waarbij Aquino flink aan het werk moet en - bijna onvermijdelijk - een solo van de leider zelf.

Met name op zijn laatste ECM-album introduceerde Jim "James" Watson bij veel nummers een prachtige gelaagdheid in de muziek met zijn Hammond, zoals bijvoorbeeld een John Medeski dat kan. Dat is ook vanavond het geval, maar regelmatig valt het orgel bijna weg tijdens Katché's vele crescendo's. Jammer. Als we zijn aanbeland bij de onvermijdelijke drumsolo als één van de toegiften wil Katché een praatje maken met het publiek, dat daar niet per se zin in lijkt te hebben. Ik moet denken aan het begin van het concert, waarbij de helft van het publiek al twintig minuten lang vol verwachting zijn komst afwachtte, en de andere helft verstrooid in de laatste minuten nog op zoek moest naar een plaats.

Toch is er na bijna anderhalf uur spelen nog ruimte voor twee toegiften. 'Rose' is een prachtige ballad, waarbij het duo Aquino/Brunborg in de schoenen moet staan van Stanko/Garbarek. En dat doen ze met verve: daar waar Tore Brunborg vanavond grotendeels een haast dienende rol speelde, laat hij nu horen dat ook hij zich solistisch kan meten met de besten, met een staande ovatie tot gevolg. Net als op het livealbum wordt afgesloten met 'Snapshot', dat inhaakt op de melodielijn die de drummer zo-even verbaal introduceerde en door het wat bedeesde publiek zachtjes wordt meegezongen. De band oogst hiermee een welverdiende tweede staande ovatie, maar daarna is het echt afgelopen. Bij mij gonst deze avond echter nog lang na in mijn hoofd.

Klik hier voor foto's van dit concert door Arjan Aelmans.

Labels:

(Arjan Aelmans, 30.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.