Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Vette groove, gepaste lyriek

Teus Nobel Quintet, woensdag 17 december 2014, Paradox, Tilburg

Eigenzinnig, gesoigneerd en met schijnbare arrogantie maakt Teus Nobel zijn opwachting in Paradox, geflankeerd door gelouterde muzikanten zoals Jeroen Vierdag en Jasper van Hulten. De uitzending van VPRO's 'Vrije Geluiden' op zondag 14 december is er debet aan dat in allerijl extra stoelen geplaatst moeten worden. Toch is trompettist Teus Nobel relatief onbekend. Deze rising star begint als 17-jarige zijn studie aan het conservatorium in Rotterdam. Na twee jaar switcht hij van klassieke muziek naar jazz. Tijdens zijn studie doet Nobel podiumervaring op met de Rotterdam Ska Jazz Foundation en blaast de trompettist mee in maar liefst 700 musicaluitvoeringen. Nobel rijpt als freelance muzikant in de bands van Caro Emerald, Wicked Jazz Sounds, Sven Hammond Soul, New Rotterdam Jazz Orchestra, Monsieur Dubois en The Kyteman Orchestra. Hij voltooit in 2012 zijn eerste solo album 'Flow', gevolgd door het album 'Legacy', dat naast Paradox gepresenteerd zal worden in het Bimhuis en LantarenVenster. Nobel heeft ruim een jaar gebruikt om zijn opborrelende ideeën te transformeren naar een nieuw concept: "Van fusion naar meer akoestische jazz."

De akoestisch jazz blijkt in het openingsnummer een rekbaar begrip. Als opmaat voor 'Quiet Now' herinnert het spacerock intro van gitarist Jerome Hol qua sfeer direct aan het baanbrekende 'In A Silent Way'-album van Miles. Het rustieke en open karakter van het nummer verdwijnt echter geruisloos achter de horizon, het ritme zwelt aan en de funky slagkracht van de elektrische gitaar is elementair voor de opzwepende uptempo muziek. Volgens de trompettist refereert de tweede compositie 'Why Not?' niet speciaal aan een trompetlegende uit het verleden. De knalharde trompetsolo - scherp, geaccentueerd en vol verrassende intervallen - maakt duidelijk dat Nobel beschikt over een grote, potentiële expressie. Daarnaast wordt voldoende ruimte geboden aan een percussieve pianosolo en fraaie intermezzo's op contrabas en drums. Het kwintet besluit de eerste set met een laid back stuk, waarin de eigentijdse groove van Jeroen Vierdag het bonkend hart van de compositie vormt. De omfloerste solo op de flügelhorn wordt tegendraads becommentarieerd door een vurige gitaarsolo.

Na de pauze wordt 'Way Beyond' ingeleid door een zwaar aangezette funky riff van Vierdag. Ook hier is het contrast, tussen de spaarzame maar veelzeggende trompetklanken en de heavy gitaarsolo, leidend. In 'Suite For Jarmo' duikt Ilja Reijngoud op uit de coulissen. In het eerste deel vormt de lyriek van de warme en intieme flügelhorn de boventoon. Bij de omzetting naar de trompet wordt het geheel van meer power voorzien en ontstaat een vurige battle tussen trombone en trompet. In een meer klassieke snit zoeken de blazers solistisch de ruimte, waarbij Reijngoud zijn trombone laat brommen en knorren alsof zijn leven ervan afhangt. De moderne vette groove wordt weer opgepakt, met plaats voor een lyrische pianosolo, uiteindelijk toewerkend naar een fenomenale groepsapotheose. 'Esho Funi' is een soulvolle, vette ballad en vormt de ouverture voor het slotstuk van de avond: 'Woody’s March'. In een macabere atmosfeer vormen pianoakkoorden in een marsritme de kiem voor een intense stortvloed aan speedy tromboneglissando's, becommentarieerd door een flitsend en gedempte trompetpassage.

Het Teus Nobel Quintet brengt geen willekeurig eerbetoon aan zijn muzikale erfgoed. Het gevoel en de gedachten gaan uit naar de grandeur van Miles Davis, Roy Hargrove, Woody Shaw en Jarmo Hoogendijk, maar de persoonlijke invulling is groots en verlangt naar meer. De compositorische kwaliteiten zijn boven twijfel verheven en de muzikale zeggingskracht is grenzeloos. De voeding en de impulsen van gitarist Jerome Hol zorgen voor het onderscheidende, moderne geluid van het gezelschap.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 25.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.