Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Round (About) Midnight

ICP Orchestra, zaterdag 13 december 2014, PlusEtage, Baarle Nassau

Het ICP Orchestra zonder Misha Mengelberg, het is een rare gewaarwording. Maar de muziek is er niet minder om, al ontbreekt natuurlijk de piano. Want nu reeds een vaste nieuwe pianist zoeken, wil het orkest uit piëteit niet. En terecht.

De avond werd dan ook vooral een hommage aan één van onze grootste jazzmusici en componisten, Mengelberg dus. Met veel door hem gecomponeerde stukken en door hem bewerkte standards van Thelonious Monk. En daarmee kwamen vanzelfsprekend alle facetten van dit intussen fameuze orkest voorbij. Allereerst het eclecticisme, dat zo onlosmakelijk met dit orkest is verbonden. Ze spelen werkelijk alle stijlen en dat in de meest bizarre constellaties. Een incomplete lijst bevat jazz uit de jaren twintig en veertig, moderne jazz, vrije improvisatie, hedendaags klassiek, fanfare, tango en zigeunermuziek.

Mengelbergs 'Zo Zacht Als Boter' begint als een soort melige tango, om uiteindelijk volledig te ontsporen in een vrije improvisatie. Zijn 'Kavel' is een stuk dat duidelijk onder de noemer hedendaags klassiek valt. Met Ab Baars op klarinet, Tristan Honsinger op cello en Mary Oliver op altviool. Weerbarstige tonen die tegen elkaar aan schuren: de warme klanken van de cello, het krassende geluid van de altviool en de hoge, schelle klanken van de klarinet. Maar ook Baars' bewerking van Charles Ives' 'Country Band March' past in dit rijtje thuis. Ives, die zich liet inspireren door de fanfares. Baars, die zich weer liet inspireren door Ives. Het levert een swingend stuk op, met een grote rol voor tombonist Wolter Wierbos, maar eveneens met de nodige dissonanten.

Ook bijzonder aan dit orkest is het enorme speelplezier en de humor die er continu van af spat. Zo kondigt bassist Ernst Glerum op enig moment 'Round Midnight' aan. De standard van Thelonious Monk, in een bewerking van Misha Mengelberg. Er ontstaat echter prompt discussie over de titel: is het nu 'Round Midnight' of 'Round About Midnight'. Volgens Han Bennink is het 'Round About Midnight'. Glerum legt zich er schoorvoetend bij neer en het orkest zet een bijzonder pure versie van deze standard neer, met een fijnzinnige en fluwelen solo door Michael Moore op altsax.

Na zoveel jaren zijn de musici natuurlijk perfect op elkaar ingespeeld en volledig aan elkaar gewaagd en dat is te zien en te horen. Want hoe goed een cd van het ICP Orchestra ook klinkt, je moet ze eigenlijk live aan het werk zien.

Labels:

(Ben Taffijn, 24.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.