Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Concert
Kerst in Eindhoven

Bugge Wesseltoft, woensdag 17 december 2014, Muziekgebouw, Eindhoven

In 1997 bracht pianist Bugge Wesselftoft de cd 'It’s Snowing On My Piano' uit. Een solo-cd vol kerstliedjes. En dan natuurlijk met een flinke jazzsaus eroverheen. Zoals we van Wesseltoft mogen verwachten.

Nu veertien jaar later stond hij in Eindhoven met zijn piano op het podium om dit album integraal te vertolken. Het werd een avond met ingetogen kerstminiatuurtjes voor een handjevol publiek. Een aantal bekende liederen kwam voorbij: 'In Dulce Jubilo', 'O Little Town Of Bethlehem', 'What Child Is This' en natuurlijk, als toegift, 'Stille Nacht'. Maar ook speelde Wesseltoft een aantal Noorse Kerstliederen, die voor ons minder bekend zijn.

Wesseltoft is een veelzijdig pianist met een klassieke touch. Qua stijl heeft hij soms wel wat weg van Keith Jarrett. Hij heeft diezelfde heldere klank en subtiele aanslag, waarbij iedere noot op zijn plaats is. Maar bovenal geeft hij de melancholie die bij kerstmuziek hoort op bijzondere wijze weer. Misschien wel omdat hij een Noor is. Melancholie hoort nu eenmaal meer bij Scandinavië dan bij Zuid-Europa.

Zo klonk bijvoorbeeld 'What Child Is This', met een ingehouden blues, sereen en krachtig tegelijk en zo klonk het Noorse 'Mitt Hjerte Alltid Vanker', waarin hij vooral excelleerde in het lage register en zijn melancholische kaart optimaal uitspeelde. Terwijl 'In Dulce Jubilo' zich weer kenmerkte door ingehouden vreugde, ingehouden jubelklanken. Maar even subtiel en verstild gebracht.

De toegift 'Stille Nacht' kreeg een sobere, bijna bluesy ondersteuning in het laag, met een trefzekere melodie in het hoog, gespeeld met een minimum aan noten en een maximum aan stiltes. Zó subtiel en toch zo krachtig. Dit was pure emotie, zonder ook maar een moment sentimenteel te worden.

Labels:

(Ben Taffijn, 27.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.